Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Diaconul Ghenadie Valuța: „Suspendarea mea…

Diaconul Ghenadie Valuța: „Suspendarea mea este o răzbunare pentru articolele scrise de ZdG”

„Suspendarea mea de la săvârșirea celor sfinte este o răzbunare a forțelor meschine care au întins o cursă mie și Mitropolitului, pentru a-l determina să mă îngenuncheze având ca scopuri să capitulez. Răzbunarea vine pentru că, după sinodul din 3 septembrie 2014, Ziarul de Gardă, la comanda cuiva, a scris articole denigratoare împotriva Mitropolitului. Mai țineți minte despre ponegrirea Vladâcăi, fotografiile…”, a declarat diaconul Ghenadie Valuța, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am fost învinovățit de Mitropolie că din cauza acțiunilor mele, și a protestelor pe care le-am organizat, au fost scrise acele articole și prezentate acele imagini. Mitropolitul s-a gândit că și eu sunt implicat în scrierea acelor articole, pentru că, cu câteva zile înainte de apariția materialelor eu i-am spus Vladâcăi că am auzit că pe rețelele de socializare sunt niște imagini care ar putea să-l compromită, și l-am sfătuit să le șteargă, dar el nu m-a ascultat…”, explică diaconul.

Amintim că, după apariția în Ziarul de Gardă a articolelor despre Mitropolitul Vladimir, Ghenadie Valuța împreună cu un grup de preoți a venit la redacție ca să acuze ZdG de ponegrirea ÎPS Vladimir și să ne stropească cu agheazmă, „pentru a izgoni toți demonii din reporterii care au scris așa ceva”, spunea Valuța.

Menționăm că diaconul Ghenadie Valuţa, cunoscut pentru organizarea multiplelor acţiuni de protest împotriva homosexualilor, nu mai are dreptul să oficieze Sfintele Slujbe. Un decret în acest sens a fost semnat de Mitropolitul Moldovei. Potrivit Mitropoliei, preotul a fost suspendat pentru „instigare la vrajbă, ură, clevetire îndreptate spre tulburarea şi răsturnarea bunei rânduieli bisericeşti”. De cealaltă parte, clericul susţine că în spatele deciziei ar sta cu totul alte motive.

Ghenadie Valuţa susţine că în ultima vreme relaţia sa cu Mitropolitul Vladimir a devenit tensionată. Şi asta pentru că ar fi insistat ca Înaltpreasfinţitul să convoace Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în vederea soluţionării unor probleme stringente ale societăţii. Clericul susţine că a vrut, în special, să fie abordată în şedinţă problema homosexualității. În cadrul unei ședințe de astăzi, 2 septembrie, Valuța a spus că nu are să-l acuze sau să-l vorbească de rău pe Mitropolitul Vladimir. „Toate acțiunile pe care le făceam erau cu acordul Mitropolitului. Am fost preîntâmpinat să mă opresc, dar eu nu renunț…”, susține diaconul.

Menţionăm că decretul este valabil până la aducerea pocăinţei depline în faţa bisericii.