Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Detalii despre accidentul în care…

Detalii despre accidentul în care a decedat un angajat IGP și despre misiunea de serviciu a ofițerilor SPPS

În noaptea de sâmbătă spre duminică o mașină de model „Volkswagen Touareg”, ce aparţine Serviciului Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), s-a tamponat violent într-un automobil evacuator de model „MAN”, care staționa pentru evacuarea altor automobile. Accidentul s-a produs pe traseul Bălți-Edineț, la intersecția cu drumul secundar spre satul Pelenia,  raionul Drochia. Un polițist în vârstă 34 de ani, angajat al Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, care se afla în mașină, a decedat pe loc. Alte patru persoane aflate în mașină, inclusiv șoferul, toți ofițeri SPPS, au fost transportate la spital cu diverse traumatisme. Primele investigații ale poliției arată că accidentul s-a produs din cauza vitezei excesive. Contactată, ofițerul de presă al SPPS, Maia Angheni, a declarat că cei patru angajați se aflau într-o misiune de serviciu, în timpul orelor de muncă, iar circumstanțele aflării polițistului în automobil se stabilesc în cadrul unei anchete interne demarate după producerea tragediei. Aceasta a invocat secretul de stat, întrebată despre scopul deplasării ofițerilor SPPS spre orașul Râșcani. Întrebată dacă angajații făceau parte din paza președintelui R. Moldova, reprezentanta SPPS nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, precizând doar că ofițerii SPPS „sunt implicați în egală măsură în misiunile de protecție a tuturor persoanelor beneficiare de protecție de stat, și nu doar în cazul unui singur demnitar”.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției (IGP), primele cercetări arată că accidentul s-a produs din cauza vitezei excesive, iar în acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.264 CP RM (încălcarea regulilor de securite a circulaţie rutiere, încălcare care a cauzat din imprudenţă decesul unei persone). Atât IGP, cât și Serviciului de Protecție și Pază de Stat, anunță despre inițierea unor anchete de serviciu, pentru a stabili, inclusiv, circumstanțele aflării în mașină a polițistului care a decedat.

Polițistul care a decedat în urma impactului se numea Visarion Oprea și avea 34 de ani. Acesta activa la Direcția generală securitate publică a IGP din anul 2010, iar „pe parcursul activității s-a prezentat ca o persoană responsabilă în exercitarea misiunilor de serviciu”, se arată în comunicatul de presă al IGP. Polițistul era căsătorit. Condoleanțe la adresa familiei și apropiaților polițistului a exprimat șeful IGP, Alexandru Pânzari, prin intermediul unui mesaj pe o rețea de socializare. „La ceas de grea încercare, mă alătur, cu toată compasiunea, de familia, prietenii și apropiații celui care a fost un brav polițist și un bun coleg, Visarion Oprea. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a scris Alexandru Pânzari.

Cei patru angajați ai SPPS, cu vârste cuprinse între 28-32 de ani, se află în prezent sub supravegherea medicilor, dar viața acestora nu este în pericol. Potrivit ofțerului de presă al SPPS, Maia Angheni, trei persoane sunt internate în Spitalul din Bălți, iar unul dintre ofițeri a fost transportat astăzi la Spitalul de Urgență din Chișinău. Aceasta a explicat că nu poate oferi detalii despre misiunea de serviciu a angajaților deoarece măsurile și planurile SPPS sunt atribuite secretului de stat.

„Potrivit Legii nr. 134 din 13 iunie 2008,  ofițerii SPPS sunt implicați în egală măsură în toate misiunile de protecție a persoanelor beneficiare de protecție de stat, nu doar în cazul unei singure persoane. Se aflau într-o deplasare de serviciu. Potrivit Legii cu privire la secretul de stat, toate măsurile și planurile sunt atribuite la secretul de stat. Nu pot să vă dau mai multe detalii”, a punctat reprezentanta SPPS.

Totodată, ofițerul de presă al SPPS a explicat aceleași prevederi legale, întrebată dacă angajații făceau parte din paza președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

„Referitor la faptul dacă ofițerii implicați în accident fac parte sau nu din protecția președintelui Republicii Moldova, precizez că potrivit Legii nr. 134 din 13 iunie 2008, ofițerii SPPS sunt implicați în egală măsură în misiunile de protecție a tuturor persoanelor beneficiare de protecție de stat, și nu doar în cazul unui singur demnitar de stat”, a explicat Maia Angheni.

Accidentul s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe traseul Bălți-Edineț. Foto: IGP