Despre plagiatul din proiectul de intenții al proaspetei alese preșentră a TRM

Președinta proaspăt aleasă a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Olga Bordeianu, este acuzată de internauți că ar fi plagiat atunci când a scris proiectul său de intenții prezentat la Consiliul de Observatori în cadrul concursului de suplinire a funcției de președintă a acestei instituții.

Violeta Tipa, doctor, confirențiar, cercetător științific coordonator, șefă a secției arte audiovizuale a Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a R. Moldova, cea din lucrarea căreia se regăsesc fragmente în proiectul Olgăi Bordeianu, a declarat pentru ZdG că nu este prima dată când cineva plagiază lucrările sale. „Chiar și colegi de la AȘM își permit să facă acest lucru. Deconspirați fiind, ei oricum continuă să nu reacționeze la asemenea fraude”, a declarat savanta. Despre acuzațiile de plagiat, aduse proaspetei alese președintă a TRM, Violeta Tipa a spus că urmează să confrunte proiectul de intenții al acesteia cu conținutul lucrării sale, întitulate „Tendinţe în comunicarea audiovizuală contemporană”, după care ar putea veni cu o nouă declarație.

Violeta Tipa este cunoscătoare a fenomenelor din audiovizualul contemporan, autoare a mai multor lucrări științifice printre care: „TV din Moldova: reflecții asupra stării actuale”, „Emisiunile televizate pentru copii : aspecte estetico-psihologice”, „Audiovizualul – efecte benefice, dar şi nocive”. Violeta Tipa, în colaborare cu un grup de autori, este autoarea volumului „Cultura audiovizuală: provocări și tendințe”.

Solicitată de ZdG să explice cum au ajuns pasaje din lucrarea Violetei Tipa „Tendinţe în comunicarea audiovizuală contemporană” în proiectul său de intenții, proaspăta aleasă președintă a TRM a spus: „Despre ce fel de plagiat e vorba? Nici nu mai înțeleg de unde vin acuzațiile că autoarea nu a făcut nicio declarație. Dacă se întâlnesc câteva fragmente, ce, se consideră plagiat? Eu am citit foarte mult, pregătindu-mă de concurs și nu exclud că am preluat niște expresii, dar ceea ce ține de strategie, e a mea, de la început până la sfârșit”.

Totodată, întrebată cum putea o absolventă a Facultății de limbă și literatură română, aspirantă la fotoliul de președinte al TRM, instituție în care cuvântul scris are cea mai mare importanță, să comită numeroasele greșeli gramaticale și de stil în textul proiectului său de intenții, Bordeianu a spus că nu poate explica în vreun fel această situație. „Am locuit mai mult timp în Rusia, vorbesc și rusa și engleza”, a încercat ea să se justifice.

Potrivit CV-ului, în 2001, Olga Bordeianu a absolvit Facultatea de Limbă și literatură română a Universității pedagogice „Alecu Russo” din orașul Bălți. La examenul de licență aceasta a avut nota 7,51.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *