Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Deprecierea leului, frica vârstnicilor și…

Deprecierea leului, frica vârstnicilor și nu doar…

Deprecierea leulului continuă, prețurile la produse, combustibil și energie cresc, în timp ce salariile și pensiile rămân aceleași. Dorin Draguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei ne dă asigurări că totul e ținut sub control, iar oamenii încep să panicheze și să asalteze băncile pentru a-și schimba leii în valută străină, iar magazinele pentru a procura produsele strict necesare.

„Situația e una foarte complicată. Ce trebuie să facă tinerii și bătrânii în situația aceasta?”, se întreabă Dumitru Diacov, deputatul PD. „E o situație care ne îngrijorează și sperăm că cei responsabili ne vor lămuri. Nu știu dacă noi avem atâtea motive interne care să provoace acest fenomen. Trebuie să vedem ce vom face ca să deblocăm această criză și să revenim, poate nu la cifrele din anul trecut, dar măcar la cele de la începutul anului 2015. În caz contrar, această situație va duce la creșterea prețurilor, instabilitatea economică și situația de astăzi se poate agrava și mai mult. Așteptăm de la BNM lămurirea situației și întreprinderea măsurilor de vigoare. Sperăm că astăzi va fi instalat Guvernul și acesta își va răsufleca mânicile și va examina această situație”, a menționat deputatul. Totodată, Dumitru Diacov a subliniat că panica nu e cel mai bun fenomen. „Este important să privim lucrurile serios. Sunt sigur că oamenii vor reacționa fără încredere dacă nu vor primi un semnal foarte clar de la factorii de răspundere. Noi trebuie să auzim o voce foarte clară, care să ne explice ce se întâmplă și care e poziția BNM și ce plănuiește să facă aceasta pentru ca oamenilor să le revină încrederea. Apoi, dacă agenții economici se vor speria și vor prefera să stea deoparte, atunci situația țării se va agrava și mai tare. Eu nu vreau ca aceste lucruri să se producă și sper că vor fi luate măsurile necesare”, a adăugat democratul.

Potrivit lui Veaceslav Untilă, deputat Pl, oamenii se confruntă cu o criză dureroasă. „Oamenii și așa nu primeau suficienți bani, iar acum aceste pensii și salarii s-au înjumătățit. Consider că oamenii, în special cei de vârsta a treia trebuie să-și procure strictul necesar, să facem economii pentru că nu știm ce ne așteaptă mai departe. Ni se promite o stabilitate și BNM va soluționa problemele. Sperăm că lucrurile se vor aplana cu relansearea economiei. Vreau ca această situația să fie rezolvată. E trist. În campania electorală am promis multe lucruri frumoase, dar ceea ce se întâmplă acum e dezastruos pentru societate”, a declarat liberalul, care a menționat că soluționarea problemei va fi pe umerii coaliției minoritare.

Potrivit BNM, devalorizarea leului este provocată de reducerea remitențelor și a exportului.