Principală  —  IMPORTANTE   —   Departe de casă: Cum petrec…

Departe de casă: Cum petrec moldovenii din Diasporă Crăciunul

Statisticile arată că circa 600.000—700.000 de cetăţeni ai R. Moldova sunt plecaţi peste hotare. O parte dintre aceștia revine în țară pentru a petrece împreună cu familia sărbătorile de iarnă, o altă parte însă rămâne peste hotare. ZdG a întrebat mai mulți moldoveni aflați peste hotare despre cum își petrec Crăciunul departe de casă. 

Ecaterina Țurcan, Franța: „Anul acesta, în ajun de Crăciun, deghizați în Craciuniţă și Moş Crăciun, eu și soţul mergem să oferim daruri familiilor de rude și prieteni ce au copii. Vom colinda și vom face poze lângă brăduţ. Mai spre seară, vom poposi la naşi. Acolo ne așteaptă alte rude și prieteni, masa plină cu bucate traditionale, vin fiert și miros de brad. Fiecare familie prezentă, pune darurile în sacul lui Moş Crăciun, iar cel din urmă îi cheamă pe rând pe fiecare ca să spună o poezie sau o urare și să-i dea cadoul. Astfel, mai în glumă pentru cei mari, mai în serios pentru cei mici, seara prinde o adevărată atmosferă de sărbătoare. Împreună cu toți oaspeții colindăm și ne amintim de sărbătorile petrecute acasă. Același scenariu l-am avut și anul trecut. Încercăm să ne adaptăm pentru data de 25 decembrie, pentru că 7 ianuarie de obicei, e zi de lucru și e mai greu de sărbătorit. După 1 ianuarie, aici în Franța, străzile lasă straiele de sărbătoare, se reia rutina”.

Mariana Verdeș, Irlanda: „Cel mai tare aici ne lipsește masa de sărbătoare cu toată familia în jur. Vorbim doar prin Skype, și nu e la fel. Ne lipseste și zăpada, pentru că în Irlanda numai plouă”.

Adelina Suruceanu, a revenit recent din Israel: „Diferențele în felul cum sărbătorim aici și cum o făceam acolo sunt foarte mari. Se începe prin aceea că acolo nu sunt zile libere de Crăciun sau Revelion. E cald afară – pot fi și 25-28 grade în timpul zilei. Mi-a lipsit mult zăpada și acel frig care ciupeste de obraji, când mergi să vezi bradul din centrul orașului. Brăduți acolo se găsesc foarte rar – poate în Betleem, Ierusalim sau Haifa – orașe în care sunt mai mulți creștini, sau ruși care duc dorul de „Новый год” și mai pun câte un brăduț artificial pe geam. Mi-au lipsit colindele, mi-au lipsit vecinii care băteau la ușă în miez de noapte pentru a ne cânta o colindă. Desigur, Crăciunul nu înseamnă doar brad, cadouri sau zăpadă. Noi reușeam an de an să ne aducem aminte de Nașterea Domnului prin Slujba de la Biserică, prin cina de ajun alături de puținii prieteni sau rude, prin zâmbet și căldură”.

Irina VanPatten, SUA„Pentru mine personal, cea mai amuzantă și neobișnuită tradiție în America este legată de „Christmas lights”, or luminile de Crăciun, adică ghirlandele de lumini cu care lumea decorează casele pe din afară. Agață șiraguri de lumini pe copaci, plante, garduri și aștern covoare de lumini pe iarbă în fața casei. Fantezia n-are margini, când vine la decorații de genul ăsta. Ansamblul se complectează cu figurine de Santa Claus (umflate și luminate din interior) cu sanie ori fără, omuleți albi de zăpadă, cerbi, elfi și alte personaje din desene animate sau filme populare. Competiția e intensă. Cartiere întregi concurează între ele pentru a stabili al cui bloc de case e decorat mai frumos”.

Lidia Oprea, Canada: În general, moldovenii se străduie să sărbătorească ca și acasă – cu bucate tradiționale, mergem cu colinda, mergem la biserica românească sau rusească, care și unde e obișnuit. Dar, sigur că se simte o diferență enormă de valoare a Crăciunului. Și, când mă refer la asta, vreau să spun că aici Crăciunul este doar un cuvânt, și e comercializat la maxim. Statisticile arată că businessurile pot să ajungă la 50-60% din venitul anual în această perioadă. Nu e un Crăciun religios, spiritual. Diferența între Crăciunul din Moldova și cel de aici e în circumstanțe socio-culturale, geografice, dacă vreți. Aici lumea nu are timp să se vadă în timpul anului și se vede acum, doar că ei mai ies la o cabană, de exemplu. În suflet undeva vrem să mai sărbătorim pe 7, că există nostalgia, părinții noștri tot pe 7 fac Crăciunul. Însă, concediile aici se termină pe data 3 ianuarie, așa că suntem nevoiți să ne adaptăm și să serbăm pe 25, mai ales că și toate activitățile legate de Moș Crăciun, de vânzările cadourilor se fac până pe 25″.

În municipiul Chişinău, trei biserici sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie: Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, Biserica „Petru şi Pavel” şi Biserica „Sfânta Treime”.