Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarație ZdG

Declarație ZdG

În contextul unor discuții publice din ultimele zile, legate de unul dintre articolele cu privire la cazul acuzațiilor de viol de la Ungheni, redacția ZdG vine cu următoarea clarificare.

Intenția redacției a fost de a aborda un caz complex, ce ține de posibile încălcări ale drepturilor omului și de justiție selectivă. Cazul este foarte complicat, iar interesul public foarte mare. Reporterii ZdG au discutat subiectul cu foarte multe părți, opiniile fiind diferite, controversate, iar ipotezele deranjante.

Redacția ZdG admite că unele fraze din articol au adus atingere nu doar părților vizate, ci și comunității cititorilor ZdG. Regretăm erorile comise și ne angajăm să analizăm situația cu responsabilitate, în spiritul respectului pentru drepturile omului, etica profesională și principiile jurnalismului responsabil.

În acest context, redacția va petrece o ședință specială pentru a discuta Codul de Etică, dar și Ghidul cu privire la reflectarea acțiunilor cu caracter social, urmând și o întrunire în format mai larg cu experți în domeniu, pentru a preveni posibile incoerențe și erori jurnalistice pentru viitor, dar și să stabilim cele mai bune modele pentru abordarea cazurilor ulterioare.

Invităm societatea civilă la un dialog și la acceptarea bunelor intenții ale ZdG.

Redacția exclude orice insinuare că articolul a fost făcut în interes politic. Timp de 15 ani, ZdG a demonstrat o distanțare evidentă de interesele partidelor politice.