Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarație: „ONG-urile de media cer…

Declarație: „ONG-urile de media cer ca MAI să explice public de ce poliția nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnaliști au fost agresate la protestul din fața locuinței lui Vlad Plahotniuc”

„Suntem profund îngrijorați de cazurile tot mai dese de agresări fizice și verbale la adresa jurnaliștilor, în timp ce aceștia își fac meseria, fiind prezenți la manifestații de interes public.

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unor informații apărute în mass-media, au fost atacate în timpul unui protest echipa postului Jurnal TV și cea a portalului de știri Omega. Incidentul s-a produs vineri seara, când jurnaliștii se aflau pe teren pentru a filma o acțiune de protest care se desfășura în faţa locuinţei prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. La un moment dat, de manifestanți s-au apropiat mai multe persoane îmbrăcate în civil și între cele două tabere s-a iscat un conflict. Jurnal TV a încercat să filmeze scena, dar persoanele în civil l-au agresat fizic pe operator. „L-au lovit puternic în piept, iar camera de luat vederi a ajuns pe trotuar”, scrie postul TV. La același protest, echipa portalului Omega a fost îmbrâncită, în timp ce încerca să filmeze în curtea blocului în care locuiește Vladimir Plahotniuc, iar camera de luat vederi a jurnalistului a fost distrusă. Aceste abuzuri au avut loc în prezența forțelor de ordine, care nu au intervenit.

Condamnăm ferm acest incident și considerăm inadecvat și neprofesionist comportamentul poliției în raport cu reprezentanții mass-media. Constatăm, cu regret, că, în pofida apelurilor pe care le lansăm permanent în adresa forțelor de ordine ca acestea să manifeste corectidunine față de reprezentanții presei și să le ofere protecție atunci când se află în exercițiul funcțiunii, jurnaliștii continuă să fie amenințați, agresați verbal și fizic chiar sub ochii polițiștilor. Reamintim că împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnaliștilor este o faptă penală și se pedepsește conform articolului 180 prim al Codului Penal al R. Moldova.

Cerem Ministerului de Interne, personal ministrului în exercițiu Oleg Balan, să investigheze operativ acest caz și să explice public, de ce subalternii săi au preferat să privească pasiv scenele de agresare a jurnaliștilor, în loc să le asigure protecția necesară. Totodată, cerem să fie identificate și pedepsite în conformitate cu legislația în vigoare persoanele în civil care au agresat cele două echipe de jurnaliști”, găsim în declarația semnată de către:

Centru pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice din Moldova
Centrul „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți.