Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Decizia instanței de judecată după…

Decizia instanței de judecată după ce mai mulți cetățeni din diasporă cu actele expirate au depus contestații

Frankfurt, Germania. Foto: facebook.com/angela.poroseci

Instanța de judecată a respins ca fiind neîntemeiate mai multe contestații depuse de cetățenii din diasporă împotriva Birourilor electorale ale secțiilor de votare din afara țării. Alegătorii din diasporă au contestat faptul că nu li s-a permis să își exercite dreptul la vot în baza actelor expirate, așa cum a fost valabil la scrutinele anterioare.

În ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie, mai mulți cetățeni din diasporă s-au prezentat la secțiile de votare cu actele expirate. Pentru că nu li s-a permis să voteze, aceștia au depus depus contestații, care ulterior au fost examinate în instanța de judecată.

Conform mai multor hotărâri disponibile pe portalul instanțelor, contestațiile cetățenilor din diasporă au fost respinse ca fiind neîntemeiate. Instanța menționează că, restricțiile impuse exercițiului dreptului la vot al cetățenilor expatriați în baza criteriului reședinței pot fi justificate prin prisma următorilor factori: prezumția că cetățenii nerezidenți sunt mai puţin preocupați de problemele curente ale țării şi au mai puţine cunoștințe despre acestea; influența mai mică a cetățenilor nerezidenți asupra selecției candidaților sau asupra alcătuirii programelor lor electorale etc.

Totodată, instanța conchide că fraudarea votului peste hotarele țării este mai dificilă în cazul în care dreptul al vot poate fi exercitat doar în baza actelor valabile.

Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile. Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.

Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rândul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.