Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De ce elevi din 12…

De ce elevi din 12 localități vin să învețe la un liceu rural?

La Liceul Teoretic Măgdăcești în anul de învățământ 2019-2020 vor învăța 960 de elevi, dintre care 92 sunt în clasa întâi. Aici învață copii din 12 localități și trei raioane: Strășeni, Criuleni, Orhei și din municipiul Chișinău. Elevii vin să învețe aici chiar dacă în fiecare dintre aceste localități există instituții de învățământ. Motivul este așezarea geografică favorabilă a localității și atractivitatea instituției de învățământ, explică pedagogii și părinții.

Elevi ai Liceului Teoretic Măgdăcești la festivitatea dedicată Primului Sunet, 02.09.2019

La festivitatea primului sunet de la Liceul Teoretic Măgdăcești s-a discutat puțin și la subiect. Liceul are nevoie de un nou bloc de studii pentru că elevi sunt mulți iar spații pentru clase sunt puține. Vitalie Cotoman, vicepreședintele raionului Criuleni, prezent la eveniment, a felicitat elevii și părinții cu începutul anului școlar. Funcționarul a promis că în liceu va fi proiectat și construit un bloc nou de studii. 

Lidia Tentiuc, directoarea LT Măgdăcești și Vitalie Cotoman, vicepreședintele raionului Criuleni, 02.09.2019

Directoarea instituției, Lidia Tentiuc, a spus că în anii precedenți, atunci când în liceu s-au format cinci clase de întâi, administrația a fost nevoită să amenajeze clase de studii din încăperile auxiliare și din părți de coridoare pentru ca elevii să poată fi școlarizați corespunzător. 

Instituția este atractivă, iar aceasta îi face pe părinți să aleagă acest liceu pentru copilul lor: „Părinții azi se uită foarte mult la condiții și la calitatea învățăturii”, a menționat directoarea. Din spusele ei, acest liceu este o instituție în care copilul se dezvoltă multilateral, or pe lângă sălile de clasă găzduiește un atelier de pictură, secții de sport și un cerc de dans. De asemenea, din proiecte și bani europeni elevii pot studia robotica în Clasa Viitorului și dezvolta abilitățile pentru viață în departamentul educație tehnologică, menaj și culinărie.

Vladimir Sultanici, șeful Direcției educație a raionului Criuleni, a menționat că acesta este cel mai mare liceu din raion cu cel mai mare buget. Iar părinții aleg să își înscrie copiii aici pentru că merg după principiul „Hai cu noi la o școală mai bună”. 

Învățătoarea Olga Lebediuc și elevii clasei întâi la prima lecție, LT Măgdăcești, 02.09.2019

Secretara primăriei Măgdăcești, Svetlana Bâtlan, a spus că la începutul anului 2019 în localitate locuiau în jur de 6500 de persoane. „Satul este așezat în apropiere de municipiul Chișinău, fără multă gălăgie și le oferă locuitorilor condiții de oraș”, a spus funcționara, menționând că acestea sunt aspectele care fac oamenii să aleagă să locuiască la Măgdăcești.

În R. Moldova în anul școlar 2018-2019 au activat 1244 de instituții de învățământ primar și secundar general, iar 924 dintre ele erau din mediul rural.