Daniel Ioniță, despre importanța alegerilor europarlamentare pentru R. Moldova

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, susține că alegerile europarlamentare pentru membrii din România în Parlamentul European sunt importante pentru țara noastră, atât timp cât R. Moldova își va păstra interesul de a merge în direcția Uniunii Europene.

Ambasadorul menționează că familiile politice din viitorul Parlament European au relații cu partidele politice din R. Moldova. Respectiv, activitatea eurodeputaților va afecta și viața cetățenilor din R. Moldova.

„R. Moldova este un membru de drept în Parteneriatul Estic. Din informațiile mele, R. Moldova este interesată să aibă relații foarte bune de colaborare cu UE, iar Parlamentul European este o instituție fundamentală care asigură, alături de celelalte instituții ale UE, coerența actelor, faptelor, și stabilește politicile, inclusiv în relația cu R. Moldova. Este evident că Parlamentul va fi format din familii politice care au o largă reprezentare la nivel european, iar familiile politice respective au, pe de o parte, legături directe cu partidele politice din R. Moldova, iar pe de altă parte, stabilesc politici care vor afecta inclusiv viața cetățenilor din R. Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.

În data de 26 mai 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare. În acest context, în R. Moldova vor fi deschise 36 de secții de vot în care persoanele care dețin cetățenie română vor putea participa la alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *