Cum în următorii trei ani ar putea fi sporit numărul persoanelor vaccinate împotriva bolilor infecțioase

În următorii trei ani, circa 95% dintre persoanele din grupurile de risc ar putea să fie vaccinate împotriva bolilor infecțioase. Cel puțin asta declară conducerea Minsiterului Sănătății, care a aprobat o strategie de comunicare care ar permite implementarea Programului Național de Imunizări. Documentul a fost elaborat de experți din SUA, cu susținerea UNICEF Moldova.

Respectiv, Ministerul urmează să informeze publicul despre beneficiile imunizării pentru sănătate. Promovarea vaccinării va fi efectuată prin intermediul companiilor de comunicare cu părinții sau persoanele care dețin tutela asupra copiilor, lucrătorii medicali, autoritățile și mass-media.

Totodată, până în 2020 urmează să fie editate și distribuite pe larg broșuri, materiale informative, ghiduri de instruire și comunicare pentru populație și pentru personalul medical.

„Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea să asigure populația cu vaccinuri de calitate, aprobate de Organizația Mondială a Sănătății și să îmbunătățească condițiile de păstrare a preparatelor. În același timp, Centrul Național de Sănătate Publică va lua măsuri pentru a preveni răspândirea maladiilor infecțioase. Imunizarea este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirile, complicațiile bolilor infecțioase şi decesele premature”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

MS susține că datorită imunizărilor, în R. Moldova  a fost eliminată  poliomielita.  Totodată, se înregistrează rar cazuri  de difterie, tuse convulsivă și tetanos. Rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 ori.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *