Cum explică deputatul PDM Sergiu Sîrbu prezența sa la un concert de la Bruxelles plătit din banii statului

La începutul lunii martie 2018, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a organizat la Bruxelles un concert în contextul Programului „Mărțișor de acasă”. La evenimentul din capitala Belgiei a participat și Sergiu Sîrbu, deputat PDM, lucru care i-a nemulțumit pe unii dintre membrii Diasporei, întrucât concertele sunt plătite din banii statului. Contactat de ZdG, Sîrbu a spus că nu a mers acolo să facă agitație electorală, ci în calitate de ales al poporului, pentru a-și felicita concetățenii.

Pe 5 martie 2018, mai mulți reprezentanți ai diasporei din Belgia și-au exprimat indignarea față de „partizanatul politic prin prezența unui membru de partid la un eveniment cultural într-o formă clandestină, neanunțată din timp, cu intenții de a politiza un eveniment anunțat inițial ca unul cultural”. Totodată, aceștia cu cerut PD-ului, precum și oricăror altor partide să nu utilizeze redusele administrative pentru promovarea intereselor partidelor.

„Să fiu sincer, nu am reușit să ascult discursul lui Sîrbu, pentru că nici nu mă interesa ce zice. Tot ce am reușit să aud este că aducea mulțumiri din partea Parlamentului diasporei, precum că suntem o resursa importantă. Apoi au început huiduielile la care m-am alăturat și eu. După discurs, s-a apropiat de mine. Probabil pentru că eram primul din grupul care huiduiau. A întrebat de ce îl huiduim, motivând că el nu a venit cu agitație politică, ci doar cu o felicitare din partea Parlamentului. I-am răspuns că nu e relevant din moment ce el fiind o persoană publică deja aduce un mesaj politic. I-am reproșat ca dacă vrea sa ne mulțumească cumva ar putea să ne dea mai mulți reprezentanți în diaspora la alegerile parlamentare, nu doar unul pe circumscripția Europei de Vest”, a spus unul dintre reprezentanții diasporei.

Ulterior, solicitat de ZdG, Sergiu Sîrbu a spus că a mers la concertul din Bruxelles în calitate de deputat pentru a felicita moldovenii de acolo și pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă.

Sergiu Sîrbu: – Eu am fost în calitate de deputat în Parlament și am venit cu un mesaj de felicitare în legătură cu acel eveniment – „Mărțișor”, care într-adevăr este finanțat de stat. Le-am mulțumit din suflet pentru ce fac ei (cetățenii de acolo, n.r.) pentru R. Moldova, le-am povestit despre acele proiecte pe care Parlamentul și Guvernul le face pentru cetățenii noștri. Deci, nu am fost în calitate de membru de partid, am fost în calitate de oficial, de deputat, de ales al poporului cu un mesaj de felicitare și de mulțumire. Dacă aveți probe că eu am fost acolo politic, eu vă rog să le prezentați.

Reporter: – Sunteți reprezentant al unui partid, de asta și am vrut să facem precizarea respectivă…

Sergiu Sîrbu: – Nu vă supărați, la noi tot ce se mișcă în R. Moldova are afiliere politică. Dar eu am fost acolo în calitate de deputat din Parlament. Și care e problema că eu sunt reprezentant? Nu am fost acolo să fac agitație electorală, nu am fost prezentat ca și membru de partid, am fost prezentat ca deputat, care am dreptul să felicit cetățenii noștri. Nu văd o problemă. Eu cred că este de datoria oficialilor și demnitarilor să fie cât mai omniprezenți în discuțiile noastre cu cetățenii, deoarece la nivel de comunicare avem o lacună și trebuie să discutăm. Eu am avut discuții private cu foarte mulți cetățeni, am auzit problemele care sunt, în special probleme legate de alegeri, de legislație și le-am comunicat ce am făcut noi pentru a le asigura drepturi legale, le-am povestit foarte lucruri interesante de care ei efectiv nu cunoșteau”.

Totodată, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a precizat că știa despre prezența lui Sergiu Sîrbu la evenimentul de la Bruxelles.

„BRD-ul este responsabil de realizarea programului cultural „Mărțișor de acasă”, prezența oricărui demnitar de stat este încurajată la întâlnirile cu diaspora fără însă a fi suportate cheltuieli din subprogramul bugetar „Susținerea diasporei Republicii Moldova”, se spune într-un răspuns remis de către BRD pentru ZdG. 

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2018, subprogramul bugetar „Susținerea diasporei R. Moldova” suma planificată pentru programul „Mărțișor de acasă” a fost de 320.000 lei. Cheltuielile de transport, diurnă, cazare, asigurare medicală, sonorizare pentru trupa Alex Calancea Band și soliștii (în total 7 persoane), au fost calculate conform legislației în vigoare.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *