Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum comentează consilierii municipali reținerea…

Cum comentează consilierii municipali reținerea lui Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău a fost reținut ieri seara pentru 72 de ore de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au ajuns anterior, după gratii, viceprimarul Nistor Grozavu și șeful Direcției Transport, Igor Gamrețchi. Chirtoacă a fost reținut după ce timp de 4 ore procurorii au efectuat percheziții în biroul său de serviciu, iar ulterior, la domiciliul său. ZdG a solicitat opinia consilierilor municipali  Ion Ceban și Ion Ștefăniță vizavi de subiectul reținerii, precum și de cel al interimatului. 

„Acum clarificăm toate procedurile juridice, există mai multe opinii, dar legea prevede că interimatul se asigură de viceprimari, viceprimarii sunt puși și ei sub acuzare. Mai există o clauză legată de consiliu, dar Consiliul poate să intervină în momentul în care există o suspendare, o suspendare poate fi doar cu o decizie a judecății, deci sunt mai multe proceduri juridice, să vedem cu ce se finalizează învinuirile. Dosarul parcărilor sau apartamentul lui Gamrețchi sunt doar puține lucruri de care poate fi învinuit Dorin Chirtoacă. Continuăm cu referendumul, mergem mai departe”, a specificat Ion Ceban.

 

„Este lege și legea este pentru toți, indiferent că ești ministru sau primar. Dacă există componenta de infracțiune pentru dl primar general…  Ce se va întâmpla? Eu sper să se întâmple toate lucrurile bune pentru capitală. Din ceea ce înțeleg eu din norma juridică din Moldova, partea legală este că  – acum noi avem o situație mai deosebită, pentru că și secretarul Consiliului este reținut, și doi viceprimari, și primarul, practic tot executivul la pachet este în afara executării, în afara administrării orașului și, în cazul nostru, cred că –  aici deja îi revine părții legislative, în cazul nostru Consiliului Municipal Chișinău care trebuie să se convoace cred eu, într-o ședință și să desemnăm un secretar al Consiliului interimar, și deja interimatul va fi dus de acest nou secretar al Consiliului care va asigura buna funcționare atât a executivului, cât și a legislativului local”, a precizat Ion Ştefăniţă.