Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum comentează ANRE acuzațiile că…

Cum comentează ANRE acuzațiile că prețul la gazele naturale ar fi majorat cu 30%

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că prețul pe care-l achită consumatorii din R. Moldova pentru gazele naturale este calculat în conformitate cu prevederile legislației, în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale. Reacția vine după ce astăzi, 22 ianuarie, membrii și simpatizanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) un flashmob în fața instituției pentru a cere reducerea imediată a tarifului la gazele naturale.

Participanții la flashmob au scandat „ANRE, când dai jos tarifele?” și au purtat pancarte cu mesajele „Ei se jură că nu fură, gazu-i scump peste măsură”, „Noi plătim, voi ne furați”, „Iarna-i grea, omătu-i mare, ANRE rușine n-are!”.

„Dacă prețul de achiziție la acest moment, pentru o mie de metri cubi este de 6 600 de lei, noi plătim cu 30% mai mult decât ar trebui. La o mie de metri cubi, noi dăm cu o 1 800 de lei mai mult, bani pe care noi, cei din fața ANRE-ului, cetățenii, în loc să-i investim în copii noștri, în părinții, buneii noștri, să plătim alte servicii, noi facem donații într-un fel și finanțăm Moldova Gaz, o întreprindere total netransparentă”, a declarat Igor Grosu, secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate, în fața instituției care reglementează prețul la gaze.

Drept urmare, ANRE a emis un comunicat de presă „în vedere că în spațiul public au fost vehiculate informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formarea a prețului la gazele naturale”.

Instituția spune că „preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale”, respectiv, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale.

„ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în  anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea care se va face se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import”, scrie în comunicatul ANRE.

În cadrul unei conferințe de presă, un grup de experți în energetică au declarat că tariful la gaze naturale trebuie să fi redus cu cel puțin 30%.

„În prezent, consumatorii achită 6138 lei pentru o mie de metri cubi de gaz. În acest tarif este inclus un cost de import al gazelor naturale de 4124 lei. Dacă ne referim la costul mediu al gazelor naturale care a fost întocmit în 2016 este 3187 lei, iar în 2017 indicatorul este și mai jos de 2997 lei, adică cu aproape 30% mai puțin decât ceea ce este inclus astăzi în tarif”, a explicat expertul Sergiu Ungureanu.

La rândul său, expertul Sergiu Tofilat a precizat că în ultimii ani consumatorii au achitat cu peste 1,5 miliarde de lei mai mult decât costurile reale.