Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum au reflectat 10 posturi…

Cum au reflectat 10 posturi tv turul II al alegerilor locale generale

Foto: CJI

Conform celui de-al doilea raport de monitorizare al mass-mediei în campania electorală pentru alegerile locale generale, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, doar patru posturi TV din cele zece monitorizate au avut un comportament neutru în cel de-al doilea tur de scrutin. Acestea sunt postul public Moldova 1, Pro TV , TV8 și Jurnal TV. Celelalte șase fie nu au asigurat pluralismul de opinie, fie au favorizat, fie au defavorizat candidații aflați în cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei. 

Foto: CJI

Cum au reflectat posturile TV turul II al alegerilor:

Postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat turul doi de scrutin corect și echidistant, respectând standardele profesionale și deontologice. Moldova 1 a oferit acces egal în știri ambilor concurenți electorali pentru Primăria Chișinău, fără a favoriza sau defavoriza vreunul din ei;

Prime TV și Publika TV au continuat să-l defavorizeze pe candidatul ACUM, Andrei Năstase, care a fost protagonistul mai multor știri cu conotație negativă, iar contracandidatul său, Ion Ceban, PSRM, a apărut mai mult în context pozitiv, iar în câteva cazuri și neutru, și negativ. În turul doi de scrutin s-a remarcat favorizarea candidaților PDM în localitățile din afara Chișinăului.

NTV Moldova și Accent TV au continuat să promoveze deschis candidații PSRM, în special, pe Ion Ceban, favorizându-i atât prin spațiul mare alocat, cât și prin contextul pozitiv al aparițiilor. Andrei Năstase a apărut mai mult în context negativ. Tendențiozitatea și lipsa de imparțialitate în știrile electorale cu prezența reprezentanților PSRM denotă partizanatul politic al posturilor.

RTR Moldova a oferit spațiu egal celor doi candidați în alegerile locale generale din municipiul Chișinău, candidatul PSRM, Ion Ceban, beneficiind de mai multe știri în lumină pozitivă, comparativ cu Andrei Năstase, candidatul ACUM, care a fost prezent mai mult în știri neutre.

Jurnal TV, Pro TV și TV 8 au reflectat neutru activitățile concurenților electorali, asigurând pluralismul opiniilor, fără a favoriza sau defavoriza vreun concurent electoral;

Televiziunea Centrală a făcut partizanat deschis în favoarea Partidului Politic Șor, defavorizându-i în același timp pe Andrei Năstase și Ion Ceban.

Raportul integral poate fi accesat aici: https://bit.ly/34xD4hh

În cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, CJI a monitorizat, în perioada 20 septembrie – 2 noiembrie, 10 radiodifuzori: Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, RTR Moldova, NTV Moldova, Accent TV, Pro TV, TV 8, RTR Moldova și Televiziunea Centrală. Organizația de media a prezentat public cinci rapoarte de monitorizare, pe care le-a expediat săptămânal Consiliului Audiovizualului, sesizând autoritatea de reglementare în audiovizual cu privire la încălcările depistate și solicitându-i să aplice sancțiuni față de posturile care nu au respectat legislația în vigoare.  

Foto: CJI