Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum a fost cheltuit grantul…

Cum a fost cheltuit grantul de 20 mln de euro

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) a pregătit raportul privind valorificarea grantului de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României pentru reconstrucţia şi renovarea instituţiilor preşcolare din R. Moldova.

Raportul va fi prezentat miercuri, 18 noiembrie 2015, de la ora 10:00, în sala Roşie a Centrului de Conferinţe Summit Events (str. Tighina 49/3).

La eveniment vor participa Marius Lazurca, Ambasadorul României în R. Moldova, Mircea Eşanu, directorul executiv FISM, Liuba Cuzneţova, director adjunct FISM, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi directori ai grădiniţelor beneficiare.

Din grantul de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM, în R. Moldova au fost renovate 774 de instituţii preşcolare din 710 localităţi, ceea ce înseamnă că din aceşti bani a fost renovată fiecare a doua grădiniţă din ţara noastră. În prezent, lucrările au fost finisate în peste 660 de grădiniţe, adică 85% din numărul total de instituţii preşcolare beneficiare.

Beneficiari direcți ai „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova” sunt peste 200.000 de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic. Numărul copiilor care frecventează grădiniţele renovate depăşeşte cifra de 72.000.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparația capitală a clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament şi mobilier.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea R. Moldova prin gestionarea asistenței externe.