Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Csaba Hende: „Amintirea războiului, care…

Csaba Hende: „Amintirea războiului, care a fost unul distrugător, va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”

Viorel Cibotaru, ministrul Apărării, şi omologul său maghiar, Csaba Hende, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, au participat astăzi, 3 iulie, la ceremonia de inaugurare şi dezvelire a monumentului eroilor unguri căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ne aflăm aici, în cimitirul de la complexul memorial Eternitate, unde sunt înhumaţi eroii care sunt departe de patria lor. Trebuie să ţinem minte că, prin moartea acestor oameni, a pierit o parte din noi, iar amintirea războiului, care a fost unul distrugător, va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a declarat Csaba Hende.
Ministrul maghiar al Apărării a exprimat recunoştinţă R. Moldova, în special Centrului de Cultură şi Istorie Militară, pentru ajutorul acordat în descoperirea şi reînhumarea osemintelor compatrioţilor deportaţi şi decedaţi în lagărele de concentrare, care au existat pe teritoriul ţării noastre în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Programul evenimentului a cuprins, de asemenea, un serviciu divin oficiat de Episcopia romano-catolică de la Chişinău, precum şi depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrate trei cimitire militare ale ostaşilor unguri, la Bălţi, Tighina şi Chişinău. În 2012, la Bălţi, a fost inaugurată o placă comemorativă în memoria prizonierilor unguri militari şi civili, decedaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relaţiile moldo-ungare în domeniul militar au la bază Acordul cu privire la colaborarea militară, semnat la 25 noiembrie 1997.