Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Coronavirusul din China: Decizia OMS…

Coronavirusul din China: Decizia OMS privind declanşarea stării de urgenţă internaţională

Organizația Mondială a Sănătății a decis ieri, 23 ianuarie, în cadrul unei reuniuni de urgență, că noul coronavirus din China nu reprezintă încă o urgență de sănătate global.

Didier Houssin, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, a explicat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.

„Recomandarea adresată directorului general de către comitetul de urgenţă este că nu este momentul; este prea devreme” să fie decretată o urgenţă sanitată la nivel global, a spus Houssin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a precizat că „situaţia este urmărită permanent”.

„Decizia de astăzi nu înseamnă că OMS nu consideră gravă situaţia şi că nu o ia în serios”, a adăugat el.

La 31 decembrie 2019, un cluster de pneumonii de etiologie necunoscută a fost raportat în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. La 9 ianuarie, autoritățile chineze au raportat în mass-media că cauza acestei pneumonii virale a fost identificată inițial ca un nou tip de coronavirus, care este diferit de orice alte coronavirusuri umane descoperite până acum. Până în prezent, în China au fost impuse în carantină cinci orașe.

Situația la nivel internaţional:

  • Până la 22 ianuarie 2020, 448 cazuri confirmate de laborator cu infecția 2019-nCoV au fost raportate la nivel global, majoritatea în China (441 cazuri), inclusiv cazuri de import în Thailanda (4 cazuri), Japonia (1 caz), Republica Coreea de Sud (1 caz) și Statele Unite ale Americii (1 caz);
  • Cazurile de boală raportate în China provin din provincia Hubei, Guangdong, Beijing, Shanghai, Chongqing, Zhejiang, Jiangxi, Tianjin, Sichuan, Hunan, Shandong, Yunnan, de asemenea, în Taiwan și Macau.
  • Din cele 441 cazuri de boală confirmate în China, 102 cazuri sunt cu evoluție gravă;
  • 15 cazuri de boală au fost înregistrate la lucrătorii medicali în Wuhan, China;
  • 9 decese au fost raportate din orașul Wuhan, China.