Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vladimir Putin speră că moldovenii…

Vladimir Putin speră că moldovenii vor aprecia eforturile lui Igor Dodon de a se apropia de Moscova și spune că economia Moldovei e dependentă de cea rusă. Ce spun statisticile oficiale

Liderul de la Kremlin speră că Igor Dodon va fi reales în funcția de șef al statului și afirmă că economia Republicii Moldova este dependentă de cea a Rusiei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui forum de la Valdai, unde se află una din reședințele sale.

Noi mizăm foarte mult că la alegerile care vin acum în Moldova, poporul moldovenesc va aprecia acele eforturi pe care le-a făcut actualul președinte de apropiere a Republicii Moldova de Rusia”, a declarat Putin citat de agenția de stat rusă Tass.

Liderul de la Kremlin a avut și un discurs legat de fostele țări sovietice și a afirmat că economia Moldovei este dependentă de cea a Rusiei. Asta chiar dacă statisticile oficiale arată că peste 65% din exporturile Republicii Moldova sunt orientate în Uniunea Europeană, iar România a devenit cel mai important partener comercial al Chișinăului cu o cotă de 19% din totalul exporturilor, față de Rusia cu 16% în 2019.

„Vedem ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunoaștem nevoile poporului moldovenesc în dezvoltarea atât a democrației, cât și a economiei. Dar vinul moldovenesc, cine îl cumpără? În Franța, cumpără cineva vin moldovenesc? Nu e vorba doar de vin, dar și de alte ramuri ale economiei care sunt atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur și simplu, cel puțin acum. Nicăieri, decât pe piața rusă aceste produse nu se bucură de cerere”, a mai spus Putin, citat de alt oficios de stat, Ria Novosti.

Potrivit ultimelor date, exportul de vinuri din Republica Moldova în 2019 a fost unul record pentru ultimii 5 ani. Moldova a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de 3 mlrd. lei ($174 mil.), fiind cu 9,2% (260 mil. lei) mai mult decât în anul 2018.

Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, pe parcursul anului trecut, România a continuat să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate.

Cu o pondere de 13,8% (6 mil. litri), România conduce topul principalilor consumatori de vinuri moldoveneşti. Aceasta este urmată de Polonia – 12,8 % (5,63 mil. litri), Rusia – 12,7 % (5,6 mil. litri), China – 11,9% (5,2 mil. litri), Cehia – 11,5% (5 mil. litri), Ucraina şi Belarus – câte 5,9% (2,6 mil. litri), Kazahstan – 3,8% (1,6 mil. litri), Canada – 3,4% (1,4 mil. litri) şi SUA – 2% (863 mii litri).