Copiii din R. Moldova: în orașe consumă mai multă carne, lapte și ouă, iar în sate − mai multă pâine și cartofi

Numărul copiilor în R. Moldova este în descreștere continuă. La 1 ianuarie, curent, erau înregistrați 676.000 de copii, cu 23.800 mai puțini decât acum patru ani, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Conform opiniei gospodăriilor cu copii, circa 86% consideră că în anul 2017 nu au intervenit schimbări majore în nivelul de bunăstare al acestora, comparativ cu anul precedent, 6,5% au menţionat că trăiesc mai bine, iar 7,4% consideră că situaţia s-a înrăutăţit. 

În anul 2017 s-au înregistrat 34,1 mii născuţii − vii, fiind în descreştere cu 8,9% faţă de anul precedent. Nivelul natalității în localitățile rurale se menține la un nivel mai înalt decât în cele urbane, cei mai mulți născuți fiind băieți.

Alimentație: în orașe copiii consumă mai multă carne, lapte și ouă, iar în sate − mai multă pâine și cartofi

În mediul urban se consumă mai multe produse bogate în proteine, cum ar fi carnea (3,9 kg/persoană faţă de 3,4 kg/persoană în mediul rural), laptele (17,3 litri/persoană faţă de 13,9 în mediul rural) şi ouăle (14,3 bucăţi/persoană faţă de 12,7 în mediul rural). În sate însă, se remarcă un consum mai mare de produse de panificaţie (10 kg/persoană faţă de 8,2 kg în urban) şi cartofi (3,8 kg/persoană faţă de 3,6 în urban), care de fapt şi determină un surplus caloric faţă de mediul urban.

Sănătatea copiilor: fiecare al 5-lea copil a fost internat în spital în 2017

Numărul copiilor internați în instituțiile medicale este în creștere. În anul 2017, numărul medicilor pediatri în sistemul naţional de sănătate a constituit 469 medici, cu 5,6% mai puțin comparativ cu anul precedent. La 10 mii copii în vârstă de 0 −17 ani în medie revin circa 7 medici pediatri şi 41 paturi pentru copii.

În instituţiile spitaliceşti au fost internaţi 123,9 mii copii sau fiecare al cincilea copil. Numărul copiilor internaţi s-a majorat cu 1,3% față de anul 2016.

Copiii în primul an de viață suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și afecțiuni perinatale. Copiii de 0 −17 ani suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, diverse leziuni traumatice şi boli infecţioase.

Bolile infecţioase şi parazitare întîlnite cel mai des la copii sunt:

  • infecţiile acute ale căilor respiratorii (211 mii cazuri),
  • pneumonii, bronhopneumonii acute (44,6 mii cazuri),
  • varicela (6,8 mii cazuri),
  • infecţiile intestinale acute provocate de agenţi nedeterminaţi (5,5 mii cazuri) şi
  • enterite, colite, gastroenterite provocate de agenţi determinaţi (3,3 mii cazuri).

Totodată, în medie la 100 mii copii revin 116 cazuri de pediculoză, 79 cazuri de scabie, 60 cazuri de infecţii cu salmoneloze şi 49 cazuri de dizenterie bacteriană (de 5 ori mai mult față de anul precedent).

Educația copiilor

Numărul copiilor înscriși în instituțiile de educație timpurie în anul 2017 a constituit 149,2 mii, prezentând o scădere cu circa o mie copii comparativ cu anul precedent. Către sfârșitul anului 2017, în țară au funcționat 1 458 instituții de educație timpurie, inclusiv 833 cu statut de creșă-grădiniță, 529 – grădinițe, 73 – complexe educaționale, 21 – centre comunitare și 2 creșe.

În anul de studii 2017 − 2018 învățământul primar și secundar general s-a desfășurat în 1 243 instituții, în care și-au făcut studiile 335,6 mii elevi, ceea ce reprezintă cu 1 900 mai mulți comparativ cu anul de studii precedent.

Dotarea locuințelor cu principalele comodități: doar 22,4% din locuințele din mediul rural sunt dotate cu grup sanitar în interiorul locuinței

În anul 2017 circa 84% din gospodăriile cu copii dispun de apeduct, circa 74% sunt conectate la sistem de canalizare, iar aproximativ 64% dispun de baie sau duş.

Dotarea locuinţelor cu principalele comodităţi, în anul 2017 Sursa: BNS

Dat fiind, că marea majoritate a locuinţelor din mediul urban reprezintă apartamente la bloc, care în mod tradiţional sînt conectate la principalele utilităţi, marea majoritate a gospodăriilor dispun de sistem de alimentare cu apă, inclusiv apă caldă, gaze din reţea, grup sanitar, baie, etc. În schimb, în mediul rural pe parcursul ultimilor 5 ani a crescut de 1,4 ori accesul gospodăriilor cu copii la apeduct în interiorul locuinţei, sistem propriu de canalizare şi baie sau duş.

Conform opiniei gospodăriilor cu copii, circa 86% consideră că în anul 2017 nu au intervenit careva schimbări majore în nivelul de bunăstare al acestora, comparativ cu anul precedent, 6,5% au menţionat că trăiesc mai bine, iar 7,4% consideră că situaţia s-a înrăutăţit.

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *