Convenția CE împotriva traficului de organe umane a intrat în vigoare astăzi. Moldova, printre statele care au ratificat-o

Convenția Consiliului Europei (CE) împotriva traficului de organe umane a intrat în vigoare astăzi în primele cinci state care au ratificat-o până acum: Albania, Republica Cehă, Malta, R. Moldova și Norvegia.

Convenția, primul tratat internațional care vizează prevenirea și combaterea traficului de organe umane, a fost semnată de alte șaptesprezece state care nu au ratificat-o: Armenia, Austria, Belgia, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Federația Rusă, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a salutat intrarea în vigoare a convenției și a solicitat statelor din Europa și din afara ei să se alăture fără întârziere.

 „Afacerile murdare ale traficului de organe umane provoacă grave încălcări ale drepturilor omului pe care trebuie să le prevenim și să le combatem. Aceste infracțiuni sunt deseori comise de grupuri criminale organizate și au o dimensiune multi-națională. Guvernele ar trebui să ia măsuri rapide și să coopereze eficient, profitând de cadrul legal pe care îl prevede convenția “, a declarat secretarul general Jagland.

Convenția împotriva traficului de organe umane a fost deschisă spre semnare la 25 martie 2015 la Santiago de Compostela (Spania). Acesta oferă un cadru cuprinzător pentru a transforma traficul de organe umane într-o infracțiune penală, pentru a proteja victimele și a urmări penalizarea infractorilor. Tratatul prevede, de asemenea, măsuri pentru asigurarea transparenței sistemelor naționale de transplant și a accesului echitabil la transplanturi, oferă ocazia unei acțiuni concertate la nivel mondial prin armonizarea legislației naționale și pune bazele cooperării transfrontaliere.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Arhivator

    intrebati-o pe tanti ludmila ce face intr-un stat si pe sotul sau fost ambasador in cel mai mare stat vinzator de organe si care face operatii… adica israelul …hai hai repede la lucru in israeli la lucru robilor caci copii israelului va vor fura in continuare Shor Sara Yaralov Reidman Corman Lucinschii Ulinici Candu Grozavu pincevschii gamretki si sa nu uitam de mister ambasador a SUA care vorbeste romineste pentru zombati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *