Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Controlul vamal al containerelor, realizat…

Controlul vamal al containerelor, realizat conform standardelor internaționale de securitate și siguranță

Serviciul Vamal continuă implementarea în R. Moldova a Programului de Control al Containerelor, şi în acest context, în data de 22 aprilie curent, a avut loc şedinţa de coordonare a Programului cu participarea Poliţiei de Frontieră şi reprezentanţilor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC). Acest Program este implementat în baza Memorandumul semnat la finele anului 2014, între Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră din Republica Moldova şi UNODC.

În cadrul întrevederii s-a discutat Planul de Acţiune pentru anul 2015, ce cuprinde o serie de acţiuni care au drept scop consolidarea capacităţilor organelor de aplicare a legii, în vederea securizării traficului de containere, prevenirii infracţiunilor fundamentale, ce urmează a fi pus în aplicare în perioada vizată.
Pentru a da startul etapei de implementare practică a Programului, reprezentanţii UNODC au vizitat Portul Giurgiuleşti, unde au fost iniţiate acţiuni concrete conform Planului aprobat.

Astfel, potrivit Planului, la Portul Giurgiuleşti se va crea o Unitate Comună de Control, constituită din inspectorii vamali şi poliţiştii de frontieră. Aceştia vor avea acces la programe informaţionale specializate, (ContainerComm, Cargo Targeting System) cu baze de date privind containere şi sisteme de analiza de risc. Aceste sisteme IT vor asigura identificarea containerelor cu risc sporit de fraudă şi schimbul de informaţii operative între organele de drept în vederea coordonării acţiunilor la nivel naţional şi regional. În acest sens, în luna iunie a anului curent se va desfăşura şi primul curs de instruire a persoanelor responsabile. Totodată Unitate Comună de Control va fi dotată cu echipamentul special de control, destinat depistării şi prevenirii traficului ilicit de mărfuri şi droguri.

Notă: Programul de Control al Containerelor, a fost elaborat de către Organizaţia Mondială a Vămilor şi UNODC şi este implementat în peste 30 de porturi maritime. Extinderea acestui program pentru Moldova are o importanţă deosebită în contextul dezvoltării Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti şi sporirii numărului de operaţiuni de import, export şi tranzit de mărfuri în containere.