Control inopinat. Ce verificări a făcut ministrul Apărării?

Ministrul Apărării, Eugen Sturza a verificat două unităţi ale Armatei Naţionale, în cadrul unui control inopinat, desfăşurat în noaptea de 27 decembrie curent. Scopul acţiunilor a fost de a evalua gradul de pregătire şi capacitatea de luptă a efectivului din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi Baza de instruire militară de la Bulboaca.

Astfel, au fost inspectate unităţile de tehnică militară din dotare şi modul de deplasare al maşinilor de luptă, echipamentul individual de protecţie al militarilor şi acţiunile acestora în diferite situaţii tactice. Ministrul Apărării a specificat că există anumite aspecte care necesită a fi îmbunătăţite şi a dat indicaţii structurilor abilitate să rezolve problemele respective în termeni cât mai restrânşi.

Anul curent, în Armata Naţională au fost desfăşurate 29 de controale inopinate pentru evalarea capacităţii de luptă şi mobilizare a unităţilor militare.

Amintim că pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, la funcția de ministrul al Apărării.

Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și a spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Astfel, Guvernul a aprobat, într-o ședință specială, o decizie care se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Igor Dodon a fost suspendat temporar, iar Andrian Candu a oficiat ceremonia de numire a lui Sturza.

Analistul politic Oazu Nantoi a comentat situația creată, notând că „R. Moldova, de sine stătător nu este în stare să-și asigure securitatea în caz de criză, și prin urmare, doar sistemul colectiv de apărare poate asigura această securitate. Dar, sistemul colectiv de apărare continentul european este Alianța Nord-Atlantică iar aceasta nu se joacă cu țările care nu-și controlează teritoriul și care sunt cunoscute în lume prin venirea comuniștilor sau dodonilor la putere și cu furtul nesăbuit al celor aleși”.

Citiți și: Armata Naţională: Cifre sumbre şi secrete de stat 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *