Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Continentul” presei libere

„Continentul” presei libere

Presa din întreaga lume este din ce în ce mai cicatrizată de interesele care cresc ca pe drojdii a actorilor politici. Situația presei este în pericol „mai mult decât oricând”, arată raportul privind Indicele Libertății Presei pentru anul 2017, realizat de către Organizaţia Jurnaliștii fără Frontiere.

Astfel, din cele 180 de țări, în 21 dintre ele situația este calificată drept „foarte rea”, iar în 51 – „rea”. Autorii raportului susțin că nivelul de libertate a presei în lume înregistrează o descreştere, numărul total al țărilor unde indicatorul era „bun” sau „foarte bun” scăzând cu 2,3 la sută. „Obsesia de supraveghere și încălcarea confidențialității surselor coboară multe țări în clasament, care încă ieri erau prezentate adevărate modele ale libertății media”, susțin autorii raportului.

R. Moldova ocupă locul 80 din 180 în Indicele Libertății Presei pentru anul 2017. Astfel, comparativ cu anul 2016, țara noastră a pierdut patru poziții în clasament. Potrivit studiului, politica editorială a instituțiilor media din țara noastră este influențată de interesele politice ale proprietarilor. „Diversificat, dar extrem de polarizat, peisajul mediatic din R. Moldova este marcat de instabilitate politică interminabilă din țară și influența puternică a oligarhilor. Politica editorială a principalelor mass-media este influențată de interese politice sau economice ale proprietarilor lor, iar independența editorială și transparența proprietății mass-media se numără printre provocări-cheie. Într-un climat al războiului informațional exacerbat de criza din Ucraina, lipsa de independență a autorității de reglementare rămâne o îngrijorare în domeniul audiovizualului”, se spune în studiul privind situația presei din R. Moldova.

România deţine locul 46 în clasament, înregistrând o îmbunătățire cu trei poziții față de anul trecut, iar Ucraina ocupă locul 102. Rusia își păstrează poziția din anul 2016 și rămâne pe locul 148.

Raportul notează căderea în clasament a SUA (- 2 poziții, locul 43), Marea Britanie (- 2, locul 40) și a altor țări. S-au intensificat atacurile asupra mass-media odată cu venirea lui Donald Trump și campania din Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană. „În cazul în care la conducerea țării vine o personalitate autoritară puternică, libertatea presei își pierde pozițiile. Astfel s-a înrăutățit pozițiile țărilor precum Polonia (- 7; 54), Ungaria (- 4; 71) și Turcia (- 4; 155).

Țările care se pot lăuda cu o presă liberă sunt: Norvegia, Suedia și Finlanda, în timp ce țările precum: Turkmenistan, Eritrea și Coreea de Nord sunt cunoscute pentru o presă sugrumată de presiunile și influențele politice.