Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consecințele periculoase ale meselor de…

Consecințele periculoase ale meselor de sărbătoare

Alimentația excesivă de Sărbători poate avea urmări neplăcute asupra stării noastre generale de sănătate și, în special, a sistemului digestiv, atenționează nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de agerpres.ro.
Digestia reprezintă o serie de reacții chimice în care alimentele sunt descompuse în componentele din care ne luăm nutrienții și energia. Materialul care rămâne după descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare. „O parte dintre resturi sunt gaze inodore în condiții normale, purtate ușor de intestin. Trecerea acestor gaze fără durere este cunoscută sub numele de flatulență și e o parte normală a digestiei. Însă, când se produc alte gaze, la temperaturi și presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplăcut. Gazele formate în acest caz sunt niște compuși care conțin sulf și produc disconfort, chiar dureri, când abdomenul se balonează și devine dificil chiar să ne îmbrăcăm. Persoanele care au în mod curent această problemă suferă probabil de o intoleranță alimentară, balonarea fiind un semnal care nu trebuie ignorat”, explică nutriționista.

Câteva dintre cauzele cel mai des întâlnite ale balonării sunt alimentația excesivă — atunci când se consumă porții mari de alimente și se mai și combină macronutrienții (proteine, lipide, glucide) în mod necorespunzător. Există o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapă, usturoiul, care trebuie să fie consumate în cantități limitate sau chiar eliminate din dietă.

O altă cauză este intoleranța alimentară — în special la lactoză și gluten. „Intoleranța anumitor alimente poate fi stabilită doar prin teste specifice, recomandate de un medic gastroenterolog”, susține Lygia Alexandrescu.

Aerofagia — înghițirea unor cantități mari de aer poate cauza balonare, iar lucrurile simple cum ar fi vorbitul în timpul mesei, băutul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidența balonării.

totodată, sindromul de colon iritabil este adeseori asociat cu balonarea, însă evaluarea și tratamentul vor fi făcute de către un medic de specialitate.

„Constipația — este una dintre cauzele cele mai frecvente ale balonării. Pentru combaterea constipației trebuie crescută cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate. Trebuie consumate 8 pahare cu apă pe zi, deoarece, în absența fluidelor, constipația devine și mai severă”, susține nutriționistul.

Potrivit nutriționistei, atunci când suferim de balonare putem face o plimbare ușoară după masă — mișcarea putând stimula eliberarea hormonilor care încurajează activitatea digestivă.

„Există medicamente care conțin niște substanțe specifice, care descompun repede gazele formate în exces. Ceaiul de mentă sau de fenel ajută la eliminarea gazelor. Fibrele alimentare trebuie consumate în cantități mai mari în cazul în care balonarea e cauzată de spasm intestinal. Eliminarea stimulenților — ceai negru, cafea, ciocolată, grăsimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv. Atenție la lactate — acestea pot fi înlocuite în dietă cu produse similare, dar care nu conțin lactoză. Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor — pentru a reduce incidenta aerofagiei. Observarea și notarea alimentelor care produc balonare și, implicit, eliminarea lor din dietă”, explică nutriționista. În opinia acesteia, balonarea poate semnala prezența unor afecțiuni serioase ale tractului digestiv și, dacă nu cedează prin remedii simple, e necesară consultația medicului și un examen complet.
Sursa: Abgerpres
Sursa foto: diete-sanatoase.ro