Principală  —  IMPORTANTE   —   Condițiile în care cetățenii R.…

Condițiile în care cetățenii R. Moldova pot călători în Ucraina. În absența poliței de asigurare, rezultatului negativ al testării sau certificatului privind vaccinarea cu ambele doze trecerea frontierei de stat a Ucrainei, pentru intrare sau tranzit va fi refuzată

Foto: Unimedia

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, cu excepția celor care revin din Federația Rusă și Republica India după data de 5 august curent, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 sau cheltuielile de carantină, anunță Ambasada R.Moldova în Ucraina.

Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Pe lângă polița de asigurare, persoanele cu vârsta de peste 12 ani, trebuie să dețină unul dintre aceste documente, emise sau traduse în limba engleză:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19, prin metoda PCR, efectuată cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.
  • certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate trecerea frontierei de stat a Ucrainei, pentru intrare sau tranzit, va fi refuzată de către autoritățile ucrainene.

Cetățenii R. Moldova sosiți din Federația Rusă și Republica India după data de 5 august curent, care s-au aflat pe teritoriul acestor state mai mult de șapte zile în ultimele 14 zile, la intrare în Ucraina vor fi impuși să se autoizoleze pe teritoriul ucrainean pe o durată de 14 zile, fără dreptul de sistare a acestei perioade de timp.

Persoanele menționate urmează să instaleze și să activeze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Acasă”. În cazul imposibilități sau refuzului instalării acestei aplicații persoana în cauză nu va fi admisă să intre în Ucraina. Exceptați de la autoizolare sunt persoanele care nu au atins vârsta de 18 ani.