UPDATE/ Concurs public cu CV-uri ascunse. Șapte din 13 pretendenți la fotoliul de director al ANP au trecut de proba scrisă

Doar șapte dintre cei 15 pretendenți la funcția de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor au trecut de etapa probei scrise din concurs. CV-urile candidaților care vor urma să treacă de proba interviului nu au fost însă făcute publice.

Ministerul Justiției informează că au susținut cu succes proba scrisă doar șapte candidați, care au acumulat următorul punctaj:

 1. Igor Axenti – 10
 2. Iuliana Curea – 7,5
 3. Mihail Rotaru – 7,2
 4. Vladislav Bușmachiu – 7,1
 5. Vitalie Munteanu – 6,6
 6. Mihail Valuța – 6,5
 7. Vasile Dobînda – 6,1

Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj, Igor Axenti, a fost inclus în concurs după încheierea perioadei de depunere a dosarelor, asta după ce Comisia de concurs a decis reluarea concursului, deși erau deja depuse 13 dosare. Am apelat serviciul de presă al Ministerului Justiției pentru a afla detalii despre cine este acest Igor Axenti, dar și cine sunt și ceilalți candidați care au trecut de proba scrisă, însă purtătoarea de cuvânt a ministerului ne-a comunicat că CV-urile nu pot fi făcute publice pentru că ele sunt în posesia celor de la Resurse umane.

„CV-urile sunt doar în serviciul Resurse umane și ele nu sunt făcute publice. Presupun că în momentul în care va fi ales director, atunci ele vor fi publicate. Nu știu dacă în prezent ar fi cazul să se facă publice CV-urile candidaților”, a menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiției.

Concursul pentru ocuparea celor două funcții sunt organizate după ce în noiembrie 2018, directorului interimar al ANP, Aureliu Suhan, i-a expirat mandatul. Fotoliul de director adjunct a devenit însă vacant încă din mai 2018.

UPDATE, ora 20:40. Ministra Justiției a venit cu o precizare referitor la acest subiect.

„CV-urile nu au fost publicate deoarece acest lucru nu este prevăzut în regulamentul de concurs. Însă am discutat cu colegii de la resurse umane și vor publica CV urile (de fapt, sunt fișele de concurs, căci asta au depus) candidaților admiși la proba interviului. Referitor la candidații „admiși prin ușa din spate”, cum comentează unele persoane, țin să vă comunic că au fost doi candidați care inițial nu au fost admiși în concurs pe motiv că au avut avizul negativ de la comisia medico-militară. Când am ridicat regulamentul acestei comisii am constatat că acesta este învechit și conține multe prevederi discriminatorii. Astfel, în cadrul comisiei de concurs, am luat decizia de a nu îngrădi accesul celor doi candidați, cu anumite carențe de sănătate, la concurs. În acest sens am solicitat și avizul Ministerului Sănătății, care nu a considerat drept justificat temeiul de excludere. Sper că acum lucrurile sunt clare”, a comunicat Olesea Stamate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. integru

  un ministru care sfideaza cadrul legal
  1. doi candidati au fost admisi la concurs dupa termenul limita stabilit chiar de MJ
  2. daca tot s-a facut abstarctie de examenul medical, atunci pentru ce a fost necesar sa il sustina toti ceilalti candidati, acest lucru nu e discriminatoriu?
  3. daca exista un regulament si acesta nu corespunde cerintelor actuale, sau se modifica sau se aproba altul, pentru a asiguara conditii clare, egale si nediscriminatorii intrun stat de drept, asa cum se striga sus si mare.
  4. conform regulamentului mentionat, evaluarea testului se face astfel: 39. Fiecare răspuns corect se notează cu un punct, iar răspunsul incorect sau parțial corect cu 0….si aici intrebareacum se face asa ca rezultatele sunt cu zecimale?
  5. oare, nu e penibil cand o persoane care activeaza sau au activat in cadrul ANP la concurs iau maixim 7,5 si un candidat tras de urechi prin spate impreuna cu unchiu-sau Slutu Gheorghe, apropiat al Guvernarii ia 10 pe linie
  E atat de penibil ca imi e rusine de rusinea lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *