Concluzia Comisiei inter-ministeriale instituită în legătură cu dosarul „diplomelor pentru a ucide”

Comisia inter-ministerială instituită ca urmare a informațiilor apărute în presa internațională și cea locală cu privire la dosarul „diplomelor pentru a ucide”, a prezentat rezultatul anchetei efectuate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Potrivit rezultatelor, nu au fost depistate nereguli în procesul de recrutare, admitere, documentare, formare profesională și de finalizare a studiilor superioare în medicină și farmacie.

Comisia a fost instituită după ce 40 de medici, stagiari și farmaciști israelieni au fost reținuți pe 2 decembrie de forțele de ordine din Israel, fiind suspectați de falsificarea diplomelor de studiu. Subiectul a ajuns și în vizorul R. Moldova, care ar fi figura în acest dosar.

„Membrii Comisiei au verificat toate dosarele personale ale studenților străini de la toate facultățile, actele de studii ale cetățenilor internaționali, ce au constituit baza admiterii la Universitate, procesul de studii superioare integrate în domeniul medical și farmaceutic, organizarea examenelor de absolvire și eliberarea actelor de studii. Comisia a constatat că procesul de studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se desfășoară în conformitate cu actele normative în vigoare, precum și în baza regulamentelor interne, aprobate de către Senatul Universității”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Potrivit rezultatelor anchetei, procesul de organizare a examenelor de absolvire pentru studenții internaționali se organizează după aceleași prevederi normative aplicate pentru studenții din Republica Moldova.

La fel, comisia a constatat că procedurile existente de perfectare și eliberare a actelor de studii în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” nu permit vulnerabilități în procesele respective, ceea ce exclude posibilitatea de modificare și completare a listelor absolvenților, astfel făcând imposibilă falsificarea actelor de studii.

Cum a început ancheta?

Presa internațională susține că bănuială că medicii din Israel ar dispune de diplome false a fost făcută publică încă în 2017. Tot atunci, Ministerul Sănătății din Israel își exprima îngrijorarea pe marginea acestui subiect.

„Totul a început în timpul vizitei în Republica Moldova a reprezentanților Consiliului Superior de Supraveghere al Arabilor israelieni, în calitate de șef al Asociației Arabe a Stomatologilor Arabi din Israel, în cadrul căruia s-au purtat întâlniri cu conducătorii și studenții universităților medicale. Atunci au început suspiciunile”, declara anterior medicul Fahri Hassan.

Potrivit acestui medic, studenții care erau în primii ani da facultate, la un moment dat au devenit absolvenți, fără a trece prin toți anii de instruire. Totodată, tinerii care voiau să se aleagă cu diplome într-un timp record, ar fi achitat câte 15 mii de euro în numerar pentru a deveni proprietarii unei diplome false. Avocații celor reținuți neagă acuzațiile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Totul este plătit în EURO. Conducerea de vârf a R. Moldova este la curent. Stați liniștiți băieți, arabi esculapi! Numai să încerce ei să găsească ceva în neregulă, că vor ajunge mostre în cabinetul de anatomie…

  2. Lider Moldovan

    Totul este plătit în EURO. Conducerea de vârf a R. Moldova este la curent. Stați liniștiți băieți, arabi esculapi! Numai să încerce ei să găsească ceva în neregulă, că vor ajunge mostre în cabinetul de anatomie…

  3. Reporter

    Da juiful cela răpănos Ilan Șor a băgat frica în voi? Comentariile referitoare la kibuțul (chițibușul) lui cu Marina Tauber nu se vizualizează? Apare, că sunt tocmai trei comentarii, dar nu se afișează nici unul? Sunt prea PESIMISTE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *