Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Codreanu, despre autobuzele din Turcia,…

Codreanu, despre autobuzele din Turcia, instalate în PMAN: „Nu sunt proprietatea municipiului”

Primarul interimar Ruslan Codreanu susține că autobuzele care au fost instalate în Piața Marii Adunării Naționale (PMAN) nu aparțin încă municipalității. Codreanu a declarat că „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” – compania care a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru procurarea a 31 de autobuze pentru municipiul Chișinău, a cerut permisiunea Primăriei de a expune unitățile de transport în PMAN, însă contractul de achiziționare a autobuzelor cu această companie nu a fost încă semnat. Totodată, primarul interimar a ținut să respingă acuzațiile aduse de cealaltă companie participantă la concurs, care nu a fost desemnată câștigătoare.

La cinci zile după ce Primăria mun. Chișinău a anunțat firma care a câștigat licitația pentru furnizarea a 31 de autobuze, o parte din mijloacele de transport au ajuns deja în Chișinău. Primarul interimar a declarat însă în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, că autobuzelor nu aparțin municipalității.

„Parcul urban de autobuze, Primăria, nu a încheiat nici un contract pentru livrarea de autobuze. Ele astăzi nu sunt proprietatea municipiului. Vor fi proprietatea noastră doar după semnarea contractului oficial. Astăzi este o expoziție din partea agentului economic și toate întrebările ce țin de amplasarea autobuzelor în PMAN mai bine ar fi să îl întrebați pe agentul economic”, a spus Codreanu.

Compania „BMC Truck & Bus”, care a fost descalificată din licitația de circa 80 milioane lei pentru achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău, a făcut publică o reacție oficială în care precizează că a fost descalificată nefondat, deși a înaintat o ofertă mai bună decât cea a companiei care a cîștigat licitația.

„BMC Truck & Bus” precizează că în cadrul licitației au propus autobuze mai ieftine cu aproximativ 7 000 de euro pentru o unitate, în comparație cu autobuzele propuse de compania câștigătoare. Totodată, autobuzele marca BMC au un termen de garanție mai mare decât cele oferite de „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD.

Totodată, „BMC Truck & Bus” declară că nu va mai participa la nicio licitație în R. Moldova, pentru că aici „lucrurile nu merg cum trebuie”. Primăria Chișinău nu a venit până în prezent cu o reacție oficială.

Primarul interimar susține însă contrariul: „Licitația nu a fost bazată pe prețul cel mai mici. Criteriul a fost preț – calitate”.

Totodată, Codreanu susține că agentul economic desemnat câștigător a oferit o garanție de doi ani pentru autobuze. Această garanție este oferită pentru toate componentele unităților de transport, dar și pentru consumabile.

„Celălalt ofertant a oferit garanție de doi ani de zile, dar la componentele de bază a oferit garanție de șase luni”, a adăugat Codreanu.

Primarul interimar a mai precizat că „BMC Truck & Bus” din Bucureşti, care nu a fost desemnată câștigătoare, poate depune o contestație în cazul în care nu este de acord cu rezultatul licitației.

Conform Mold-Street, compania care a câştigat licitaţia, „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta. Compania respectivă are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă.

Totodată, numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului „Paynet Services” SRL din R. Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online.

Contactați de ZdG, reprezentanții companiei ISUZU din Turcia, au declarat că „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD nu este distribuitorul oficial al companiei lor în R. Moldova, ci entitate cu care Anadolu Isuzu cooperează pe diferite pieți din lume.