Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cod galben de inundații în…

Cod galben de inundații în preajma râurilor Nistru și Prut. Militarii Armatei Naționale întăresc digurile

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de inundații în intervalul zilelor de 24 și 30 mai. Acest fapt survine ca rezultat al deciziei Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc. De asemenea, pentru data de 24 mai se prevăd ploi puternice, cu grindină și vijelie.

Pe 23 mai, premierul Pavel Filip a convocat o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre pericolul cedării digurilor din raionul Ștefan Vodă, din cauza ploilor ambundente, se anunță într-un comunicat de presă al Guvernului R. Moldova. De asemenea, în contextul existenței unui risc sporit de inundații în preajma râurilor Nistru și Prut, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a convocat o celulă de criză.

Potrivit Guvernului R. Moldova, la Palanca deja au fost începute lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Urmează să fie evaluată situația și întreprinse măsurile de rigoare și  în localitățile Crocmaz, Răscăieți Vechi, Olănești, Purcari și Talmaza. Cel mai problematic sector este digul dintre satele Tudora și Crocmaz, care necesită a fi întărit.

În acest sens, militarii Armatei Naționale au fost detașați în localitatea Crocmaz, r-nul Șetfan Vodă pentru fortificare digurilor, se anunță într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării R. Moldova. Efectivul mobilizat pentru executarea lucrărilor va acţiona în zonă cu cinci unităţi de tehnică militară de tip URAL.

La rândul său, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai informează că pentru consolidarea digurilor de protecţie în teren vor acţiona 15 autobasculante, dar şi alte 13 unităţi de tehnică de tip excavatoare şi buldozere.