Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prima adresare a lui Vladimir…

Prima adresare a lui Vladimir Putin către țările G20 de la începutul războiului din Ucraina: „Trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie”

După ce unii lideri mondiali au menționat în discursurile lor din cadrul reuniunii Grupului celor douăzeci (G20) că sunt șocați de „agresiunea continuă” a Rusiei în Ucraina, președintele Vladimir Putin le-a spus acestora că „este necesar să ne gândim cum să oprim tragedia” războiului din Ucraina, scrie Reuters. Aceasta este prima adresare a liderului de la Kremlin către liderii G20 de la începutul conflictului militar pe scară largă.

„Da, desigur, acțiunile militare sunt întotdeauna o tragedie și, bineînțeles, trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie. […] Apropo, Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile de pace cu Ucraina”, a declarat Putin la reuniunea virtuală a G20 convocată de premierul indian Narendra Modi.

Președintele Federației Ruse a folosit cuvântul „război” pentru a descrie conflictul, în loc de termenul obișnuit al Kremlinului de „operațiune militară specială”.

„Înțeleg că acest război și moartea unor oameni nu pot decât să șocheze”, a spus Putin.

Vladimir Putin a lipsit de la precedentele summituri G20 de la New Delhi, India, și Nusa Dua, Indonezia, trimițându-l în locul său pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Liderul rus a avut adresări în cadrul summiturilor din 2021 și 2020 de la Moscova. El a participat ultima dată la o reuniune G20 în persoană la Osaka, Japonia, în anul 2019.

Decizia lui Putin de a trimite trupele militare ruse în Ucraina în februarie 2022 a declanșat cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace și cea mai gravă confruntare dintre Rusia și Occident de la perioada Războiului Rece.

Luptele din Ucraina au ucis sau rănit sute de mii de persoane, au strămutat alte câteva milioane și au devastat zone întinse din sudul și estul țării.