Cine și cum poate semnala o ilegalitate dintr-o instituție publică sau privată

Cine este un avertizor de integritate, care sunt drepturile și obligațiile acestuia, dar și cum acesta poate contribui la identificarea unor acte de corupție. Despre acest lucru s-a vorbit în cadrul unei mese rotunde organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldovacurata.md.

Un avertizor de integritate este o persoană angajată într-o instituție publică sau privată care dezvăluie și comunică despre o ilegalitate. Acesta este protejat de lege, iar în acest sens, în iulie 2018, în Monitorul Oficial, a fost publicată Legea privind avertizorii de integritate.

„Avem o lege care încearcă să construiască niște mecanisme de protecție. Această lege trimite avertizorul de integritate în primul rând la șeful instituției unde el activează. În condiții de confidențialitate, îi comunică acest lucru și șeful are obligația să nu dezvăluie persoanelor împotriva cărora se face această dezvăluire; să investigheze și să rezolve lucrurile”, ne-a comunicat Cristina Țărnă, expertă anticorupție și ex-vicedirector al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit aceleași surse, în cazul în care într-o acțiune ilicită ese implicat și șeful, „legea îi oferă alte opțiuni – să se adreseze la alte autorități care au competența de a examina așa tipuri de încălcări. Dacă vorbim de corupție, ar fi Centrul Național Anticorupție”.

Astfel, avertizorul de integritate poate comunica despre o practică ilegală pe cale internă (angajatorului), externă (autorităților competente) sau publică (mass-media).

De asemenea, Cristina Țărnă este de părere că „fără colaboarea avertizorilor de integritate, lupta cu corupția este imposibilă, însă principalul impediment în deazvăluirea corupției este frica care îi oprește pe oameni”.

„Noi încercăm să promovăm institutul avertizorului de integritate și să schimbăm mentalitatea și concepția cetățeanului că nu este turnător, dar este cetățeanul onest, căruia îi pasă. Se pune accentul pe protecția avertizorilor, nedivulgarea informațiilor și identității persoanelor”, a declarat Ion Pruteanu, șef al Direcției educației anticorupție din cadrul CNA.

Centrul Național Anticorupție este instituția care are competența de a preveni corupția și de a combate infracțiunele de corupție și infracțiunele conexe acestora.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Deputatul Dumitru Alaiba: “Blocul ACUM trebuie să fie gata sa facă alegeri anticipate până are majoritate parlamentară!”

    Bravo, DUMITRE! Ești EXTRAORDINAR! Blocul ACUM n-are ce pierde din anticipate. 26 de deputați ori 23 nu contează. Eu cred, că după anticipate vor avea peste 30. Contează zdruncinarea capetelor amețite de tulburel ale moldovenilor. Cu cât mai multe alegeri, cu atât mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *