Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine și cum poate semnala…

Cine și cum poate semnala o ilegalitate dintr-o instituție publică sau privată

Cine este un avertizor de integritate, care sunt drepturile și obligațiile acestuia, dar și cum acesta poate contribui la identificarea unor acte de corupție. Despre acest lucru s-a vorbit în cadrul unei mese rotunde organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldovacurata.md.

Un avertizor de integritate este o persoană angajată într-o instituție publică sau privată care dezvăluie și comunică despre o ilegalitate. Acesta este protejat de lege, iar în acest sens, în iulie 2018, în Monitorul Oficial, a fost publicată Legea privind avertizorii de integritate.

„Avem o lege care încearcă să construiască niște mecanisme de protecție. Această lege trimite avertizorul de integritate în primul rând la șeful instituției unde el activează. În condiții de confidențialitate, îi comunică acest lucru și șeful are obligația să nu dezvăluie persoanelor împotriva cărora se face această dezvăluire; să investigheze și să rezolve lucrurile”, ne-a comunicat Cristina Țărnă, expertă anticorupție și ex-vicedirector al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit aceleași surse, în cazul în care într-o acțiune ilicită ese implicat și șeful, „legea îi oferă alte opțiuni – să se adreseze la alte autorități care au competența de a examina așa tipuri de încălcări. Dacă vorbim de corupție, ar fi Centrul Național Anticorupție”.

Astfel, avertizorul de integritate poate comunica despre o practică ilegală pe cale internă (angajatorului), externă (autorităților competente) sau publică (mass-media).

De asemenea, Cristina Țărnă este de părere că „fără colaboarea avertizorilor de integritate, lupta cu corupția este imposibilă, însă principalul impediment în deazvăluirea corupției este frica care îi oprește pe oameni”.

„Noi încercăm să promovăm institutul avertizorului de integritate și să schimbăm mentalitatea și concepția cetățeanului că nu este turnător, dar este cetățeanul onest, căruia îi pasă. Se pune accentul pe protecția avertizorilor, nedivulgarea informațiilor și identității persoanelor”, a declarat Ion Pruteanu, șef al Direcției educației anticorupție din cadrul CNA.

Centrul Național Anticorupție este instituția care are competența de a preveni corupția și de a combate infracțiunele de corupție și infracțiunele conexe acestora.