Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cheltuielile de milioane ale președintelui…

Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2018

În 2018 aparatul președintelui Igor Dodon a cheltuit circa 19 milioane de lei, din cele 22 de milioane planificate pentru această perioadă. Cei mai mulți bani au fost utilizați pentru remunerarea muncii, deplasările de serviciu peste hotare, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, dar și pentru serviciile de protocol.

Conform raportului privind executarea bugetului aparatului președintelui R. Moldova, în 2018, pentru deplasările de peste hotare au fost cheltuite circa două milioane de lei. În raport nu se menționează însă cine sunt persoanele care au călătorit și care a fost scopul vizitelor. Totuși, în 2018, președintele Igor Dodon a efectuat mai multe deplasări în Federația Rusă, Turcia, Armenia, Grecia, Franța, Marea Britanie, Tadjikistan etc.

Pentru serviciile de protocol s-au cheltuit 1,3 milioane de lei, iar pentru procurarea mașinilor și utilajelor – 1,2 milioane de lei. Procurarea materialelor de uz gospodăresc au costat Președinția peste 436 de mii de lei, iar pentru procurarea mijloacelor de transport s-au utilizat 321 de mii de lei.

Cele mai puține resurse financiare au fost cheltuite pentru apă și canalizare, formare profesională și indemnizații la încetarea acțiunii contractului.

Spre deosebire de bugetul din 2018, în bugetul de stat pentru 2019 pentru instituția prezidențială vor fi alocate circa 33 de milioane de lei. Motivul acestei majorări constă în preluarea la balanța Președnției a noii clădiri, renovată pe banii poporului turc. Astfel, petru că noua clădire necesită a fi deservită și întreținută, a fost necesară și majorarea bugetului cu circa 10 milioane de lei.

Reparația clădirii Președinției a fost achitat integral de Guvernul Turciei. Edificiul Președinției a fost inaugurat în timpul vizitei în R. Moldova a președintelui turc Recep Erdogan. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii încă iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb. Dimpotrivă, Dodon susține că repararea clădirii Președinției nu prevede nimic în schimb.