Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cheltuieli mari vs venituri mici:…

Cheltuieli mari vs venituri mici: pentru ce cheltuim cei mai mulți bani care nu ajung?

Moldovenii cheltuie mai mulți bani decât câștigă, arată datele Biroului Naţional de Statistică. În anul 2017, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pentru o persoană pe lună – 2244,9 lei, iar cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei au constituit în medie pentru o persoană – 2250,3 lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 43,4%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,6% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,4%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,9%), comunicaţii (4,5%), dotarea locuinţei (3,9%), transport (3,7%), învățământ (0,5%), etc.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,5% din total venituri. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 22,3% faţă de 11% în cazul populaţiei din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populaţia rurală este caracteristică şi o contribuţie mai mare a prestaţiilor sociale, 25,4% din total venituri, comparativ cu 21,6% în mediul urban.