Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii străini care beneficiază de…

Cetățenii străini care beneficiază de azil în Moldova vor putea primi un ajutor lunar de circa 1000 de lei

Cetățenii străini sau apatrizi cărora le-a fost recunoscut statutul de refugiat în Republica Moldova sau li s-a acordat protecție umanitară vor putea beneficia în acest an de un ajutor bănesc în mărime de circa 920 de lei, comparativ cu 795 de lei în 2017. Suma a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Potrivit notei informative a hotărârii, beneficiarii de protecție internațională pot primi ajutor bănesc în limitele disponibilității financiare ale statului, dacă aceștia, din motive obiective, sunt lipsiți de mijloacele de existență.

Ajutorul bănesc este nerambursabil, se stabilește pentru o perioadă ce nu depășește șase luni și se acordă lunar solicitantului din contul alocațiilor Ministerului de Interne.

Până în 2013 mărimea ajutorului bănesc a constituit 10% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, după care, la propunerea Ministerului Economie şi Infrastructurii, mărimea acestuia a fost majorată până la 15% faţă de salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor.

În 2017 au fost depuse doar șapte cereri de solicitare a ajutorului bănesc, fiind aprobate doar două cazuri, iar în anul 2016 au fost depuse cinci cereri, comparativ cu 53 de solicitări în 2015.