Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii români din R. Moldova…

Cetățenii români din R. Moldova vor putea participa la referendumul pentru revizuirea Constituției României

Cetățenii români din R. Moldova vor putea participa la Referendumul pentru revizuirea Constituției României, care va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Ambasada României în R. Moldova informează că lista și adresele secțiilor de votare vor fi publicate în cursul acestei săptămâni.

Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”.

Referendumul are la bază o inițiativă demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015 și vizează modificarea articolului 48 din Constituția României, astfel încât sintagma „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” să fie înlocuită cu „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”. Organizațiile care apără drepturile omului văd în această inițiativă o restrângere a drepturilor minorității LGBT.

Ambasada României la Chișinău recomandă cetăţenilor români care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova la datele la care se va desfășura Referendumul pentru revizuirea Constituției României să se asigure că deţin documente de identitate valabile, condiţie absolut necesară pentru exercitarea dreptului la vot.

Totodată, Ambasada României recomandă cetăţenilor români aflați pe teritoriul Republicii Moldova care şi-au pierdut documentele sau cărora le-au expirat documentele să solicite din timp preschimbarea acestora.