Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetăţenii R. Moldova vor putea…

Cetăţenii R. Moldova vor putea raporta abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități

Cetățenii R. Moldova vor putea semnala, în mod anonim și securizat, abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități sau pe care le-au observat în societate. Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a lansat ieri, 11 decembrie, platforma www.Anonim.md.

Anonim.md este un program de calculator (software) proiectat pentru ca orice persoană care deține materiale sensibile – documente tipărite, fișiere audio sau video, să le poată transmite către ONG-uri, instituții media și jurnaliști. Astfel, oricine poate fi inițiatorul unei investigații jurnalistice.

„Ne-am gândit că oamenii dețin informații pe care nu le pot spune nimănui, pentru că vor să-și păstreze anonimatul. Așa a apărut Anonim.md, o platformă prin care ei să poată expedia materiale de interes public în mod securizat, să aleagă destinatarul către cine expediază această informație, fie instituție media, fie jurnalist independent, fie ONG-uri”, a susţinut Olga Cebanu, coordonatoarea proiectului.

În cazul în care o instituție media, jurnalist independent sau ONG, dorește să devină destinatar pe platforma Anonim.md, trebuie să expedieze un e-mail către AO „Juriștii pentru Drepturile Omului”, iar cei din urmă vor expedia un link, astfel ca viitorii destinatari să poată modifica numele de utilizator și parola, pentru a avea acces exclusiv.

„Sunt sigură că împreună cu o promovare adecvată, pentru că oamenii trebuie să știe că există asemenea platformă și că pot avea încredere în ea, platforma lansată astăzi va deveni un instument bun pentru jurnaliștii, inclusiv cei de investigație care vor avea astfel posibilitatea să transforme niște semnale în informație și în materiale bine documentate, a declarat redactorul Moldova Curată și președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia.

Prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități sau instituții publice. Orice informație poate fi expediată către unul dintre destinatarii înregistrați pe Anonim.md. De asemenea, platforma permite continuarea discuției dintre expeditori și destinatari, într-un mod complet anonim. Este important de menționa că după ce un mesaj este expediat, pe ecran va apare un cod unic. În cazul în care sursa va dori să revină la această conversație cu destinatarul, va trebuie să introducă pe site acest cod, de aceea este nevoie ca să fie salvat.

Platforma Anonim.md a fost elaborată de Code4Romania, în cadrul Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” și susținut financiar de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).