Cetățenii R. Moldova stabiliți cu domiciul în străinătate vor putea beneficia de pensie

Guvernul a aprobat Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii. Proiectul de lege prevede excluderea condiției ca persoana să aibă domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova pentru acordarea dreptului la pensie.

În scopul de a confirma dacă beneficiarul de pensie stabilit cu domiciliul în străinătate este în viață și de a evita achitarea dublă a pensiei, la solicitarea pensiei, pe lângă cererea de pensionare va fi prezentat și actul de identitate din sistemul național de pașapoarte, dar și la fiecare șase luni – un certificat de viață.

Astfel, articolul 36 din Legea privind sistemul public de pensii urmează să fie expus în următoarea redacție:

,,Articolul 36. Plata pensiei persoanei care și-a stabilit domiciliul în străinătate

(1) Persoana stabilită cu domiciliul în străinătate are dreptul la pensie în condițiile prezentei legi.

(2) În cazul în care persoana îndreptățită beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 6 luni, un certificat de viață, în modul prevăzut de Guvern. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 6 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

(3) Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

(4) În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 6 luni.

Proiectul de lege urmează a fi revăzut prin prisma tehnicii legislative.

Asupra prevederilor care au fost aplicate până în prezent s-a expus și Curtea Constituțională. Conform deciziei din 8 mai curent, obligativitatea de a avea domiciliul în Republica Moldova pentru încasarea pensiei s-a dovedit a fi neconstituțională. Prin urmare, Legea privind sistemul public de pensii necesită a fi modificată pentru a asigura dreptul la pensie tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliul acestora.

Foto: piatafinanciara.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Cicero

    Certificat de viaţă ar trebui să avem cu totii. Eliberat la fiecare 6 luni. Fără taxe şi mod digital. Aceste certificate sunt mai mult o umilire a persoanei. Să nu uităm că pe statele emigrantilor RM a supravetuit în acsti ani. În loc să le dăm cate o medalie, ordin, noi acum ii trimitem pe la ambasade la sute mii km pentru a demonstra că el mai există.. Oare cine este eroul acestui PROICT discriminatoriu, inuman … Sau de obligat cetateanul sa restituie banii…. O TEMPORES O MORES … Oare nu se poate verifica prin WEB cine unde se afla si ce face ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *