Cetățenii R. Moldova, plecați peste hotarele țării, cer integrarea drepturilor diasporei în legislația electorală

Un grup de cetățeni ai R. moldova, plecați peste hotarele țării, cere integrarea drepturilor diasporei în legislația electorală. Anunțul a fost făcut de către Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă. El a pledat pentru constituirea urgentă a unui Grup de lucru împreună cu societatea civilă, avocatul poporului și reprezentații diasporei, care să elaboreze modificările la legislația electorală.

Drept motiv a servit încălcarea drepturilor membrilor diasporei în al doilea tur de scrutin în alegerile prezindențiale din acest an, în special imposibilitatea de a semna în susținerea unui candidat, și mai apoi îngrădirea dreptului la votare.

Astfel:
– În 16 secţii de vot oamenii au rămas fără dreptul de a vota, care este un drept fundamental consemnat în Constituţie,
– Peste 4000 de cetăţeni au depus contestaţie. Numărul real al celor care nu au putut vota este însă şi mai mare,
– 173 de cetăţeni au depus cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale, iar mii de oameni au protestat față de lezarea dreptului la vot.

„Guvernanții ne ignoră pe noi, cei aproape un milion care suntem peste hotare, dar care suntem cu toții cetăţeni ai aceste ţări. Noi întreținem acest stat, dar interesele și opțiunile noastre nu sunt reprezentate și nici nu putem vota”, a declarat Vadim Brînzan.

Un alt reprezentant al diasporei din Londra, Dumitru Vicol, a explicat că codul electoral trebuie să fie adaptat la realitățile din diaspora, modificat și cu implicarea celor din diaspora.”

În cadrul conferinței de presă, Vadim Brînzan a prezentant demersul unui grup de cetăţeni stabiliţi în Spania, SUA, Franţa, Italia, Portugalia, Marea Britanie şi Moldova, ale cărui priorități sunt:

1. introducerea votului electronic,
2. creșterea limitei de buletine de vot per secție de votare sau excluderea totală a limitelor,
3. mărirea numărului de secții de votare, ținînd cont de datele existente despre numărul de migranți din țările de destinație,
4. reprezentarea diasporei în circumscripțiile și consiliile electorale, prin includerea circumscripţiilor electorale în afara ţării, pe regiuni geografice, şi constituirea unui Consiliu Electoral al Diasporei,
5. Posibilitatea de a susține, inclusiv financiar, candidații sau partidele politice care reprezintă interesele diasporei.

„Prin acest demers către autoritățile Republicii Moldova dorim să obţinem împreună ceea ce merităm de fapt şi de drept – respectarea dreptului oricărui cetăţean al Republicii Moldova de a vota și să dăm voce diasporei acasă”, a adăugat Vadim Brînzan.

Cei doi reprezentanți ai diasporei au invitat instituţiile internaţionale pentru drepturile omului, Consiliul ONGurilor din Moldova şi alte organizaţii ale societăţii civile din Moldova să susţină iniţiativa de creare a Grupului de lucru pentru modificarea Codului Electoral.

Demersul poate fi găsit și semnat pe pagina: www.diasporamea.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. slava

  cand li se spune sa se inregistreze, ca sa fie deschise destule sectii de votare nu o fac, apoi bocesc ca au de parcurs sute si mii de kilometri, si sa cheltuie multi bani… moldovenii tot moldoveni raman, unde nu s-ar afla!

 2. Иван

  Daca acei din diaspora ar avea toti calculatoare cu internet ,ar fi bine.Ei sarmanii lucreaza ca vai de ei legitim-nelegitim trcînd prin mari chinuri,da niște măgari își bate joc de ei ca nu s-au înregistrat.Ar fi bine sa nu trimita macar 6 luni bani în Moldova,sa vezi cum au sa fie îndata luați în seamă de guvernare.

 3. Victor Grigoriu

  S-o trezit? Diaspora asta a noastra, ani la rind nu a iesit la vot, acum isi cauta drepturile! Nu era mai usor sa respectati codul electoral si sa va inregistrati online inainte de alegeri?!

 4. Иван

  Daca diaspora nu trimite 1 an bani în RM , statul nostru de paie cu guvernanți lenoși și hoți pica imediat ca un mar putred din copac. Iata atunci îi vom scri comentarii lui Filip pe chelie ca înregistrarea prealabila este o prostie.S-ai punem pe alegatorii noștri de acasa și pe acei din transnistria sa se înregistreze prealabil pentru alegeri,o sa vedeți ce hohmă va fi !

 5. Leunte din Țara Lăpușnei

  Zgardiștilor,
  Și unde e mesajul meu șters cu date concrete de Fraudare a Alegerilor ?
  Să vă fie Rușine, dacă o mai aveți !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *