Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii R. Moldova, plecați peste…

Cetățenii R. Moldova, plecați peste hotarele țării, cer integrarea drepturilor diasporei în legislația electorală

Un grup de cetățeni ai R. moldova, plecați peste hotarele țării, cere integrarea drepturilor diasporei în legislația electorală. Anunțul a fost făcut de către Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă. El a pledat pentru constituirea urgentă a unui Grup de lucru împreună cu societatea civilă, avocatul poporului și reprezentații diasporei, care să elaboreze modificările la legislația electorală.

Drept motiv a servit încălcarea drepturilor membrilor diasporei în al doilea tur de scrutin în alegerile prezindențiale din acest an, în special imposibilitatea de a semna în susținerea unui candidat, și mai apoi îngrădirea dreptului la votare.

Astfel:
– În 16 secţii de vot oamenii au rămas fără dreptul de a vota, care este un drept fundamental consemnat în Constituţie,
– Peste 4000 de cetăţeni au depus contestaţie. Numărul real al celor care nu au putut vota este însă şi mai mare,
– 173 de cetăţeni au depus cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale, iar mii de oameni au protestat față de lezarea dreptului la vot.

„Guvernanții ne ignoră pe noi, cei aproape un milion care suntem peste hotare, dar care suntem cu toții cetăţeni ai aceste ţări. Noi întreținem acest stat, dar interesele și opțiunile noastre nu sunt reprezentate și nici nu putem vota”, a declarat Vadim Brînzan.

Un alt reprezentant al diasporei din Londra, Dumitru Vicol, a explicat că codul electoral trebuie să fie adaptat la realitățile din diaspora, modificat și cu implicarea celor din diaspora.”

În cadrul conferinței de presă, Vadim Brînzan a prezentant demersul unui grup de cetăţeni stabiliţi în Spania, SUA, Franţa, Italia, Portugalia, Marea Britanie şi Moldova, ale cărui priorități sunt:

1. introducerea votului electronic,
2. creșterea limitei de buletine de vot per secție de votare sau excluderea totală a limitelor,
3. mărirea numărului de secții de votare, ținînd cont de datele existente despre numărul de migranți din țările de destinație,
4. reprezentarea diasporei în circumscripțiile și consiliile electorale, prin includerea circumscripţiilor electorale în afara ţării, pe regiuni geografice, şi constituirea unui Consiliu Electoral al Diasporei,
5. Posibilitatea de a susține, inclusiv financiar, candidații sau partidele politice care reprezintă interesele diasporei.

„Prin acest demers către autoritățile Republicii Moldova dorim să obţinem împreună ceea ce merităm de fapt şi de drept – respectarea dreptului oricărui cetăţean al Republicii Moldova de a vota și să dăm voce diasporei acasă”, a adăugat Vadim Brînzan.

Cei doi reprezentanți ai diasporei au invitat instituţiile internaţionale pentru drepturile omului, Consiliul ONGurilor din Moldova şi alte organizaţii ale societăţii civile din Moldova să susţină iniţiativa de creare a Grupului de lucru pentru modificarea Codului Electoral.

Demersul poate fi găsit și semnat pe pagina: www.diasporamea.md