Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CEC a stabilit date pentru…

CEC a stabilit date pentru desfășurarea alegerilor locale în 2018. Ce localități sunt vizate?

În cadrul ședinței de astăzi, 27 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi ale ale primarului satului Nemțeni, raionul Hîncești.

Anterior, CEC a stabilit pentru data de 20 mai 2018, desfășurarea alegerilor locale noi ale primarilor comunei Leușeni, raionul Hîncești, comunei Volovița, raionul Soroca și comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Pe 3 decembrie curent, a avut loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarului orașului Sângera, municipiul Chișinău, și a primarului comunei Berlinți, raionul Briceni. Totodată, în comuna Lăpușna, raionul Hâncești, s-a desfășurat votarea repetată pentru alegerea primarului comunei. Astfel, în toate cele trei localități, primari au devenit reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova (PDM). Anterior, în primul tur al alegerilor locale, alți 7 candidați PD au devenit primari. Totalizând, din 10 candidați PDM, 10 au devenit primari de localități. Niciun reprezentant al opoziției extraparlamentare nu a apărut pe liste. Această stare de lucruri a fost argumentată prin presiunile exercitate asupra eventualilor candidați din partea PAS sau PPDA. În prezent, aproape jumătate din cei 898 de primari din R. Moldova sunt afiliaţi Partidului Democrat.

La 5 decembrie curent, Asociația Promo-LEX a semnalat o serie de abuzuri la alegerile locale din turul doi. Acestea țin de prezența lângă o secție de votare a unui număr de șase deputați, transportarea organizată a alegătorilor în cel puțin patru cazuri, umbrele oferite cadou, precum și alte nereguli.

Citiți și: Deputat PLDM despre votarea Bugetului de stat şi Politicii fiscale pentru 2018: Vine să faciliteze, în viitoarele alegeri parlamentare, candidații PDM pe anumite circumscripții