Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce spune UE despre rolul…

Ce spune UE despre rolul presei libere și de ce tac autoritățile din R. Moldova

Rolul esențial al presei libere nu este doar de furnizor de știri fiabile și adevărate, dar și de pilon al democrației, iar jurnalismul de investigație, în particular, îndeplinește un rol de gardian necesar, care sprijină publicul în tragerea la răspundere a guvernelor și instituțiilor, la toate nivelurile, pentru acțiunile și obligațiile acestora. Declarația aparține Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată la 3 mai.

„Observăm din ce în ce mai multe încercări de limitare a spațiului pentru mass-media liberă, inclusiv prin subminarea sistematică a credibilității acesteia și de faptul că prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața sau și-au riscat viața pentru că au expus adevăruri incomode.

Cea de a 26-a comemorare la nivel mondial din acest an abordează provocările actuale cu care se confruntă mass-media în alegerile electorale în vremuri de dezinformare, precum și potențialul mass-mediei de a sprijini democrația, pacea și reconcilierea.

Dezinformarea are un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile publice din întreaga lume, iar Uniunea Europeană nu face excepție. Acesta este motivul pentru care am lansat „Planul de acțiune al UE împotriva dezinformării”(*), care accelerează răspunsul european în vederea consolidării rezilienței societăților noastre împotriva dezinformării. (…) În condițiile în care jurnalismul liber se află sub o presiune din ce în ce mai mare, UE își reafirmă determinarea de a apăra libertatea presei și a mass-mediei în interiorul frontierelor sale și la nivel mondial”, se arată în mesajul UE transmis de Federica Mogherini.

Astăzi, ONG-urile de media din R. Moldova au organizat un flasmob în fața Parlamentului pentru a semnala despre degradarea libertății presei și amplificarea problemelor precum accesul restricționat la informație și controlul politic asupra mass-media. La discuții cu jurnalițtii au venit doar deputații blocului ACUM.

De cealaltă parte, nicio instituție de conducere din țară nu a adresat astăzi vreun mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Igor Dodon a publicat astăzi un mesaj pe pagina Președinției, acesta este însă adresat președintelui Republicii Polone cu ocazia Zilei Constituției.

Pe pagina oficială a Parlamentului, ultimul comunicat a fost publicat la 26 aprilie.

Ultimul comunicat de presă emis de Guvern se referă la discursul premierului Pavel Filip pronunțat la 27 aprilie, de Ziua Drapelului de Stat.