Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce sancțiune riscă persoanele care…

Ce sancțiune riscă persoanele care vor aprinde ruguri în noaptea de Paște

Foto: diez.md

În contextul sărbătorilor Pascale, cetățenii sunt atenționați despre interzicerea arderii anvelopelor în Noaptea Învierii sau a aprinderi rugurilor de orice fel.

Rugurile sunt un element al nopții Învierii Domnului, acest ritual fiind cunoscut sub numele de „Denii”. Autoritățile atenționează însă că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană 23 substanţe chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. Totodată, respirarea fumului negru este nocivă şi cauzeză bronşită, astmă, intoxicaţii pulmonare sau boli ale sistemului nervos. Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, peştelui şi a omului. În funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, substanţele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanţe mai mari de 160 km.

Astfel, persoanele care nu vor respecta prevederile legale și vor aprinde ruguri în Noaptea Învierii riscă să fie sancționate.

În conformitate cu prevederile art. 149 Cod Contravenţional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi se sancţionează cu amendă de la 2 000 la 30 000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 175 de mii la 250 de mii de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

În această perioadă inspectorii pentru protecția mediului, garda forestieră și reprezentanții altor instituții de resort vor desfășura raiduri, atât în fondul forestier, cât și în zonele adiacente și cu risc sporit de declanșare a incendiilor.

Foto: diez.md