Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce indemnizație au primit veteranii…

Ce indemnizație au primit veteranii din R. Moldova în comparație cu celelalte țări din fosta URSS

Veteranii din R. Moldova, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, au primit din partea statului câte 10 000 de lei (echivalentul a 558 de dolari). Potrivit unui clasament întocmit de publicația Current Time, Guvernul moldovean a acordat veteranilor o indemnizație mai mare decât cea acordată celor din Rusia sau Ucraina.

Cu ocazia zilei de 9 mai, publicația Current Time a calculat în baza datelor oferite de guvernele mai multe țări din fosta URSS, cât de mare a fost îndemnizația primită de veterani din partea statului.

Astfel, cea mai mare contribuție financiară au primit-o veteranii din Kazakhstan. Aceștia au primit din partea statului 1.366 de dolari, sau echivalentul a aproape 25.000 de lei. Locul doi în acest clasament este ocupat de Uzbekistan – 888 de dolari, aproximativ 16.000 de lei.

Veteranii din Azerbaidjan au primit din partea statului 587 de dolari sau 9.606 lei.

R. Moldova se clasează pe locul patru în acest top. Astfel, persoanele cu dizabilități în urma războiului, persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei, schilodirii, fiind antrenate de organele puterii locale la strîngerea munițiilor și a tehnicii militare au primit câte 10.000 de lei din partea statului.

Cel mai puțin primesc veteranii din Tadjikistan – 159 de dolari, Rusia – 153 de dolari, Ucraina – 20 de dolari și Turkmenistan – 11 dolari.

Totodată, în R. Moldova, persoanelor asimilate participanților la război vor primi câte 5.000 lei, iar soțiile (soții) supraviețuitori ai participanților câte 1.000 lei.

În același context, datele Casei Naţionale de Asigurări Sociale arată că 695 de veterani primesc pensii şi alocaţii lunare de stat, dintre care 151 sunt invalizi ai celui de-al doilea război mondial. Dintre aceştia, 12 invalizi au gradul I, mărimea alocaţiei fiind de 1,250 de lei, 108 invalizi de gradul II, primesc lunar 850 lei, iar la 31 de invalizi de gradul III, li se plăteşte câte 700 lei.