Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce îi deranjează pe cumpărători…

Ce îi deranjează pe cumpărători la piețele agroalimentare din mun. Chișinău

Piețele din municipiul Chișinău au devenit neatractive pentru locuitori, iar oamenii sunt nemulțumiți de starea lor degradantă. Conform rezultatelor chestionării efectuate de Primăria MEA, locuitorii, care mai continuă să procure produse din piețe, o fac datorită locației convenabile.

oamenii sunt nemulțumiți de lipsa de organizare și aspectul inestetic al tarabelor și halelor, de condițiile sanitare și de păstrare a produselor, precum și de prezența comerțului stradal neautorizat și a aglomerației transportului din piețe. Oamenii spun că „vânzătorii ating marfa și banii, mănâncă, fumează, totul se întâmplă fără ca aceștia să-și spele mâinile; produsele sunt păstrate necorespunzător”, „e multă îmbulzeală și incomod să treci din cauza spațiului îngust dintre tarabe”. Oamenii resimt tot mai des efectele unei proaste gestionări a piețelor și aleg o variantă aparent mai sigură – market-urile și tot mai rar vizitează piețele. 

Chișinăul este împăienjenit de 38 piețe de diferite tipuri. 17 sunt mixte, opt piețe de mărfuri nealimentare, șapte de comercializare a florilor, patru de comercializare a automobilelor și pieselor de schimb, o piață de păsări și animale de companie. Conform unui chestionar efectuat de Primăria MEA privind starea acestora, din cei 111 respondenți, 39, 4% sunt deranjați în primul rând de condițiile sanitare și de păstrare a produselor agroalimentare, de aspectul dezorganizat și inestetic al unităților de comerț (25,8%), precum și de prezența comerțului stradal neautorizat de pe lângă piețe – 12,9%. Ceilalți au menționat lipsa igienei și numărul redus al grupurilor sanitare (wc-urile) și prezența unui număr mare de unități de transport în piețe.

Deși locuitorii în continuare fac cumpărături în piețe, datorită locației convenabile (27,3%), prețului negociabil (27,3%) și a diversității produselor (19,1%), aceștia sunt nesatisfăcuți de aspectul și organizarea acestora.