Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce a urmat după ce…

Ce a urmat după ce poliția a sechestrat ziarul regional „Cuvântul”

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu cazul semnalat în mass media privind o posibilă confiscare a unui autoturism în care s-ar fi aflat tirajul ziarului din Rezina, „Cuvântul”.  Premierul a cerut, de asemenea, ca opinia publică să fie informată în legătură cu acest caz și despre rezultatul anchetei, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului R. Moldova.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente a anunțat pe facebook că, ulterior, „sechestrul a fost scos şi ziarul a ajuns la centrul de poştă Rezina, însă poliţia i-a intentat proces şoferului pentru „activitatea antrenorială ilegală” şi l-a amendat cu 3000 de lei”.

Reacția autorităților a venit după ce ONG-urile de media au cerut ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan,  să inițieze o anchetă de serviciu și să dispună de urgență scoaterea sechestrului de pe tirajul ziarului regional independent „Cuvântul”, care a fost confiscat de poliția economică a Inspectoratului de Poliție Rezina în timp ce era transportat de la tipografie la centrul de poștă. Organizațiile nonguvernamentale de media consideră incidentul drept un abuz al organelor de drept. 3 800 de exemplare ale ziarului „Cuvântul” au fost sechestrate de Politia locală din Rezina în timp ce erau transportate de ajutorul tipografului, cu mașina personală, la oficiul poștal Șoldănești. Poliția ar fi invocat drept motiv de a confisca publicația lipsa foii de parcurs.

Este o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale doamnei Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat

Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare. Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare. Cerem Ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

Cerem sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei. Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice”, se arată în apelul semnat de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul ”Acces-Info” și Centrul Media pentru Tineri.

Publicația săptămânală „Cuvântul” a publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului, inclusiv despre proprietățile președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, care este vicepreședintă a Partidului Democrat.