Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câți străini au depus dosarul…

Câți străini au depus dosarul pentru a cumpăra cetățenia R. Moldova

Imagine-simbol

Agenția Servicii Publice (ASP) susține că până în prezent, 23 de persoane străine și-au manifestat intenția de a cumpăra cetățenia R. Moldova și au depus dosare pentru a beneficia de programul cetățeniei prin investiții, lansat de autorități în toamna anului 2018. Numele acestor cetățeni străini, țara lor de origine sau activitatea pe care o întreprind, nu vor fi făcute însă publice.

ASP susține că cei 23 de aplicanți și-au manifestat dorința de a dezvolta afaceri în R. Moldova și de a beneficia de oportunitățile investiționale oferite de țară noastră.

Întrebată de jurnaliști din ce țări provin persoanele care intenționează să cumpere cetățenia R. Moldova, Iulia Petuhov, vicedirector al ASP, a declarat că astfel de detalii sunt informații cu caracter personal, care nu pot fi divulgate.

Până în prezent, R. Moldova a oferit cetățenia prin investiție unui singur străin. Acesta este un om de afaceri din domeniul IT, care este interesat să își extindă activitatea profesională în statele cu care R. Moldova are regim liberalizat de vize (în special Comunitatea Statelor Independente), dar și în statele cu care R. Moldova are încheiate acorduri de liber schimb. Pentru a obține cetățenia R. Moldova, străinul a vărsat contribuția de 100 de mii de euro în Fondul de Investiții Publice.

În timp ce autorităţile prezintă Programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, susţin că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova.

Totodată, analiza modificărilor legislative promovate de Parlament şi Guvern pentru a face posibilă acordarea cetăţeniilor pe bani, scoate în evidenţă mai multe prevederi promovate pe ultima sută de metri de către autorităţi şi criticate de experţi. Astfel, persoanele care îşi vor „cumpăra” cetăţenia nu vor fi obligate să cunoască limba de stat şi Constituţia R. Moldova, iar numele acestora nu va fi publicat în Monitorul Oficial, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetăţeni noi.