Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câte milioane a încasat statul…

Câte milioane a încasat statul din amenzi în 2018

Suma amenzilor aplicate pentru contravențiile constatate pe parcursul anului trecut în R. Moldova a constituit 302,6 milioane lei, cu 4,6% mai mult faţă de anul 2017. Totuși, din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate doar 129,4 milioane de lei. Cea mai mare rată de încasare a amenzilor aplicate a fost înregistrată în domeniul sanitar veterinar și agricol – peste 50 %. 

Conform Biroului Național de Statistică (BNS), cele mai multe contravenții pentru care au fost aplicate pedepse sunt constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne (86,8%), iar cele mai puține de către Serviciului Vamal și Agenția pentru Siguranța Alimentelor (1%).

statistica.md

Potrivit dateloc BNS, aproape fiecare al doilea caz de contravenții în rezultatul cărora au fost aplicate pedepse sunt din domeniul circulației rutiere (63,1%), fiind în creștere cu 6,9% față de anul 2017. În topul categoriilor urmează contravenţiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile imobiliare (12,2%), acestea micșorându-se cu 5,6% comparativ cu anul precedent.

În total, pe parcursul anului 2018 au fost constatate 264,7 mii cazuri de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, cu 3,6% mai mult comparativ cu anul precedent.

De cele mai dese ori au fost aplicate sancţiuni pentru depășirea vitezei de circulație care au alcătuit 118,6 mii de cazuri, acestea majorându-se de 2,6 ori față de anul precedent.

Pedepsele aplicate pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere constituie 16,6% în totalul pedepselor pentru această categorie, înregistrând o scădere cu 37,2% față de anul 2017, după care urmează încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor cu o proporție de 11,4%.

Totodată, cele mai multe sancțiuni cu privare de anumite drepturi au fost aplicate pentru părăsirea locului în care s-a produs accidentul rutier – 542 sancțiuni, iar în 41 de cazuri s-a aplicat arestul contravenţional. Pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate au fost trase la răspundere 1000 de persoane, comparativ cu 1400 de persoane faţă de anul 2017.

Ordinea și securitatea publică este afectată cel mai des de acte de huliganism și consum de alcool în locuri publice

Potrivit BNS, ordinea și securitatea publică este afectată cel mai des de acte de huliganism și consum de alcool în locuri publice. Injuria adusă în public este cea mai frecventă încălcare ce atentează la drepturile persoanelor fizice.

În categoria contravențiilor ce atentează la sănătatea populației predomină vătămarea integrității corporale. În categoria contravențiilor ce afectează activitatea de întreprinzător predomină desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător.

În anul 2018 au fost constatate peste 426 de mii de contravenții, cu 24,1 de mii de contravenții mai puțin comparativ cu anul precedent. Pedepse au fost aplicate pentru 96,7 la sută din cazurile de contravenții constatate. Din numărul total al hotărârilor adoptate, 2,9 mii au fost transmise organelor de cercetare penală. În medie, la o mie de locuitori revin 116 pedepse aplicate.