Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cartofii s-au scumpit pe fundalul…

Cartofii s-au scumpit pe fundalul unui import din Belarus de 320 de ori mai mare decât anul trecut

Foto: patchseedpotatoes.co.uk

În ultimele săptămâni în R. Moldova a fost atestată o scumpire considerabilă a cartofilor. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că la baza scumpirilor ar sta scăderea producției de cartof. Presa internațională scrie însă că exporturile de cartofi din Belarus ar fi crescut de 320 de ori.

Potrivit statisticilor oficiale, în ianuarie – februarie 2019, Belarus a exportat în R. Moldova aproape 13,5 mii tone de cartofi. Euroradio scrie că anul trecut, în aceeași perioadă, exportul de cartofi ar fi ajuns doar la 42 de tone.

„Cum poate fi explicat acest lucru? Ministerul Agriculturii din Belarus susține că acest miracol a fost cauzat de seceta din Europa, dar și de faptul că Rusia a refuzat să importe cartofi din Belarus. Respectiv, importul trebuia redirecționat și spre alte țări”, notează Euroradio.

„În Europa a fost secetă. Probabil din cauza vremii nu au avut o recoltă bogată. De cealaltă parte, Rusia a avut recoltă și respectiv, nu a vrut să importe cartofii noștri”, susține Zurlida Bereschenko, purtătoare de cuvânt a Ministerului Agriculturii din Belarus.

La rândul său, Agenția pentru Siguranța Alimentelor din R. Moldova susține că politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu cca 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern al cartofului constituie cca 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este cca 50-60% din necesar.

Actualmente, importul de cartofi se realizează din următoarele state: Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania, ș.a.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în luna aprilie prețurile la cartofi s-au majorat cu 18,3% față de martie curent.

Foto: patchseedpotatoes.co.uk