Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Candu explică de ce este…

Candu explică de ce este potrivit ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 24 februarie 2019

Andrian Candu susține că data alegerilor parlamentare a fost selectată în beneficiul tuturor partidelor, astfel încât acestea să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti. Președintele Parlamentului a mai menționat că organizarea alegerilor pe 24 februarie 2019 este perfect legală și că o altă perioadă nu era potrivită.

Întrebat despre posibilitatea alegerilor parlamentare în două tururi, așa cum propun deputații PLDM, Candu susține că alegerile pe circumscripții într-un singur tur nu sunt o invenție a Parlamentului Republicii Moldova.

„Unde există alegeri prin circumscripții uninominale, există un singur tur. În Parlament când au fost organizate audieri și consultări, cineva s-a exprimat că alegerea din primul tur este din dragoste, apoi în cel de-al doilea tur, din interes. Voința primară a alegătorilor trebuie să prevaleze asupra votului de conjunctură și interes. Noi mergem pe votul din dragoste”, a specificat președintele Parlamentului.

Deși organizarea alegerilor a fost criticată de mai mulți lideri politici și analiști, Andrian Candu susține că o perioadă mai bună nu putea fi selectată, or până în decembrie e prea puțin timp pentru campanie, iar în ianuarie sunt prea multe sărbători.

„În R. Moldova locuitorii țării intră în sărbători în perioada Crăciunului și până la Sfântul Vasile. Dacă am fi ales să organizăm alegerile la începutul lunii decembrie, practic avem doar trei luni la dispoziție, timp insuficient pentru ca toată lumea să se pregătească”, a declarat Candu.

Speakerul Parlamentului a mai precizat că în acest mod, până pe 24 februarie este timp suficient pentru organizarea alegerilor: „Suntem în cadrul legal. Din punct de vedere practic este cea mai bună perioadă de pregătire, comunicare și informare”.

Președintele Igor Dodon a criticat decizia de a fixa data alegerilor pentru luna februarie a anului viitor, în loc de noiembrie sau decembrie anul curent, și susține că guvernarea democrată și-a trădat frica de rezultatul alegerilor și disperarea politică în care se află.